:

:

TV Most

clock

Jun 02, 2022   15:58

0

123

Spasovdan obeležen i u Orahovcu

Vaznesenje Gospodnje -Spasovdan je slava crkve u Opteruši koja je porušena 1999. godine, a zbog nemogućih uslova da se obeleži liturgija u tom selu, svake godine posle liturgije u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice osvećuju se i režu slavski kolači.

Po tradiciji se svake godine menja kolačar, a za narednu godinu su se javili Danilo Šarić i Dimitrije Radić kojima su deo kolača uručili ovogodišnji domaćini Nikola Trajković i Damjan Šarić.

U besedi posle čitanja Jevanđelja jerej Milan Stanojević je savetovao okupljene vernike da nastave da dolaze na Svetu Liturgiju i da se mole za zdravlje, opstanak i povratak.

„Draga braćo i sestre, moramo da nastavimo da se okupljamo u ovome našem Svetome Hramu, da se okupljamo i molimo da nam Bog da snage da opstanemo ovde na našem vekovnom ognjištu.

Naša braća i sestre iz Opteruše ne mogu danas biti u svome hramu, u svojim domovima, ali smo mi tu za njih da se molimo i čuvamo od zaborava naš hram i naše selo.

Moramo da se molimo da ćemo u nekoj od narednih godina zajedno sa njima prisustvovati Svetoj liturgiji u hramu Svetog Spasa u Opteruši.

A do tada ćemo se okupljati ovde i čuvati ovaj dan od zaborava.“

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Opteruši postojala je još pre dolaska Turaka na Balkan. U narodu je važila za čudotvornu i lekovitu i mnogi ljudi su joj se zavetovali. Sa svih krajeva Metohije dolazili su pešaka, bosonogi do crkve, verujući da će od Boga dobiti isceljenje, porod, spasenje.

Poslednja Liturgija u ovoj crkvi je služena na hramovnu slavu 1998. godine, a mesec dana posle, jula meseca, iz sela je u nepovrat odvedeno devet meštana, a ostali Srbi su prognani.

Crkva je minirana 1999. godine, posle dolaska mirovnih snaga na Kosovo i Metohiju.
U nadi da će se liturgijski život obnoviti, Liturgiju su, uz obezbeđenje, KPS policije, na ruševinama, jedanaest godina posle rušenja, 2009.god. služili tadašnji paroh orahovački Stevan Marković i iguman manastira Sv. Jovan u Velikoj Hoči, otac Miron. Već naredne godine, liturgija nije služena, jer uprkos velikom trudu, sveštenik i vernici iz Orahovca, deponiju smeća, napravljenu na samom crkvištu i grafite najvulgarnijeg sadržaja, na ostacima zidova crkve, nisu mogli ukloniti.

Izvor: Radio Goraždevac; Foto: Radio Goraždevac

KiMOrahovacSpasovdan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva