:

:

TV Most

clock

Septembar 13, 2022   19:54

0

151

Specijalno tužilaštvo zatražilo kaznu od 35 godina za Saljiha Mustafu

Specijalno tužilaštvo zatražilo je da Saljih Mustafa bude osuđen na 35 godina zatvora, prenosi Reporteri.

Tužilac Čezari Mihalčuk rekao je traži 10 godina zatvora za proizvoljno pritvaranje, 20 godina zatvora za okrutno postupanje, 25 godina zatvora za mučenje i 33 godine zatvora za ubistvo, prenosi Zakletva pravde.

"Pravilo 164 zahteva da veće izrekne jednu kaznu koja odražava ukupnost krivičnog ponašanja optuženog, a na veću je da kazni optuženog u skladu sa predviđenim kaznama ili višom kaznom od one izrečene u vezi sa svakom konkretnom tačkom. Iz tog razloga Specijalizovno tužilaštvo traži kaznu od 35 godina zatvora", rekao je Mihalčuk.

Tužilac Čezari Mihalčuk rekao je da je četiri dana nakon što je Saljih Mustafa dobio poziv za razgovor od strane Specijalizovanog tužilaštva, Mustafin saradnik je poslao sms poruku, u kojoj je bilo ime i prezime zašićenog svedoka pod brojem 3593.

Prema tužiocu, saučesnik i optuženi su znali da je taj svedok žrtva u Zlašu.

Tužiteljka Silvia D' Askoli rekla je da su žrtve na sličan način objasnile vrstu i način zlostavljanja.

Prema njenim rečima, slična svedočenja su dali i o sredstvima kojima su bili maltretirani.

D' Askoli je rekla da su dve žrtve identifikovale čoveka po imenu Tabuti, a jedna je pominjala i osobu zvanu Smrt, kao i Dardana i Bimina.

Tužiteljka je rekla da su tri svedoka dala gotovo identične opise trenutka puštanja iz kruga Zlaša.

"Ne samo da su priznanja žrtava potkrepila jedni druge, već su njihovi iskazi potkrijepljeni iskazima drugih svedoka u ovom slučaju i materijalnim dokazima“, rekao je D' Askoli.

Ona je dodala da zna da je "Sokoli" drugo ime za jedinicu bezbednosti OVK i samo nekoliko sati nakon puštanja, žrtve su rekle ko je odgovoran za njihovo oslobađanje i zlostavljanje i da je to moćan dokaz svedočenja žrtve i odgovornosti optuženog za ono što se dogodilo njima.

S druge strane, tužilac Čezari Mihalčuk rekao je da se odgovornost optuženih za zločine koji im se stavljaju na teret dokazuje iskazima žrtava.

„Prvo, ono što je optuženi priznao potvrđuje i sam iskaz svake od žrtava koja je testirala iskaze drugih žrtava, iskaza drugih svedoka, uključujući i odbranu. Iskazi su potvrđeni materijalnim dokazima i potvrđeni ponašanjem optuženih tokom istrage”, rekao je Mihalčuk.

Izvor: Kosovo online/Reporteri/Zakletva za pravdu

KiMSpecijalni sud za OVKSaljih Mustafapresuda
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva