:

:

TV Most

clock

Novembar 03, 2022   14:22

0

164

Sporazumi važni, ne derogiraju dogovore Beograda i Prištine

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su sporazumi koje su lideri zapadnobalkanske šestorke danas potpisali na Samitu Berlinskog procesa, važni pre svega za mlade u regionu, i da je time Srbija još jednom pokazala da je apsolutno za regionalnu saradnju, ističući da ti dokumenti ni na koji način ne derogiraju ono što je dogovoreno ili se dogovora u dijalogu Beogradu i Prištine.

U Berlinu su danas potpisani sporazumi o mobilnosti kojima se omogućava putovanje uz ličnu kartu u regionu, međusobno priznavanje fakultetskih diploma i stručne spreme.

"To su važni sporazumi, pre svega za mlade u regionu, o priznavanju akademskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija, koji se sada odnosi na tri profesije - lekara, stomatologa i arhtekti, kao i o priznanju ličnih karata", rekla je Brnabić.

Poručila je da je za Beograd bilo važno da pokaže da je uvek za regionalnu saradnju, da je u interesu Srbije i građana da region bude bolje povezan, da bude bezbedniji, stabilniji, da imamo garantovan mir i stabilnost, da možemo da napredujemo.

Ukazala je da ovakvi sporazumi za Srbiju nije nešto preterano novo, zato što je već urađeno i u to većem obimu u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Brnabić je poručila da je posebno važno da ovi sporazumi ne derogiraju ono što smo dogovorili ili dogoravamo u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

"To je bilo dosta teško ispregovarati, ali uspeli smo. To nema nikakv uticaj na ono što smo dogovorili o ličnim kartama, što zadržava državnost Srbije na KiM i olakšava život Srbima na KIM. To je važno", rekla je Brnabić .

15:25 - Otvoreni Balkan nije u suprotnosti sa Berlinskim procesom

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da incijativa "Otvoreni Balkan" nije ni u kakvoj suprotnosti sa Berlinskim procesom, već su dva procesa koja mogu zajedno da se razvijaju, te dodala je i tokom boravka u glavnom gradu Nemačke pozvala na veću podršku "Otvorenom Balkanu".

Na pitanje novinara stoji li teza da je bolja saradnja u okviru "Otvorenog Balkana", nego u okviru Berlinskog procesa, Brnabić je odgovorila da nisu baš svi u Berlinu za "Otvoreni Balkan", odnosno da ima partnera koji tu inicijativu podržavaju, i onih koji to baš i ne čine.

"Ne vidim da je ''Otvoreni Balkan'' u bilo kakvoj suprotnosti sa Berlinskim procesom. To su dva procesa koja se zajedno razvijaju, apsolutno mogu zajedno da napreduju, u velikoj meri se podudaraju, mnogo je sličnih stvari koje radimo", rekla je Brnabić.

Razlika je, ukazala je, u tome što u okviru Berlinskog procesa i nekih drugih regionalnih inicijativa, poput Cefte, uvek mora da postoji saglasnost svih da bi se nešto uradilo, što odugovlači proces, a i nije sigurno da će ga onda svi implementirati.

"U okviru ''Otvorenog Balkana'', mi smo tu zato što u to verujemo i vidimo naše nacionalne interese da smo u tome. I, ako imamo inicijative, neko može, neko ne mora da potpiše, ali to ide. Dve zemlje mogu nešto da urade bez treće, ili tri bez, nadam se sutra pet. Tu je sve potpuno pragmatično, ne moramo da čekamo saglasnost svih da bi se nešto implementiralo među zemljama učesnicama", pojasnila je ona.

Brnabić je istakla da je i u Berlinu pozvala na malo veću podršku "Otvorenom Balkanu".

"I ovo što smo danas potpisali, mi imamo u okviru ''Otvorenog Balkana'' i to u mnogo šireg opsega", naglasila je premijerka.

Dodala je da je sa premijerom Severne Makedonije Dmitrom Kovačevskim razgovarala o skoroj ratifikaciji odluke o ličnim kartama u Sobranju.

"Nakon toga, idemo sa ID karticama, nekom vrstom ličnih karata za ''Otvoreni Balkan'', to je velika stvar, tako se ostvaruju četiri osnovne slobode - protoka ljudi, roba, usluga i kapitala", rekla je Brnabić.

Takve ID kartice, kaže, biće neka vrsta lične karte za "Otvoreni Balkan", za državljane svih zemalja u toj inicijativi, koje će obezbeđivati da se prelazi granica, da se bez dodatne radne dozvole radi i studira.

Polako usklađujemo našu viznu politiku sa EU

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija polako usklađuje viznu politiku sa politikom Evropske unije, navodeći da u Berlinu nije bilo pritisaka tim povodom.

Odgovarajući na pitanje novinara o ukidanju vizne liberalizacije u kontekstu migrantske krize, odnosno da li je u Berlinu bilo dodatnih pritisaka na našu zemlju, Brnabić je rekla da nije bilo pritisaka i da Srbija ima dobru saradnju sa Fronteksom - Evropskom agencijom za zaštitu granica i obala.

"Dogovorili smo da će oni biti prisutniji i na našoj granici sa Severnom Makedonijom", rekla je Brnabić novinarima u Berlinu.

Ona je kazala da, pored toga, Srbija ima i trilateralnu saradnju sa Mađarskom i Austrijom.

"Razgovarala sam sa ministarkom spoljnih poslova Austrije. Ona se zahvalila na tome što smo rekli da imamo jako dobru saradnju i mi polako usklađujemo i našu viznu politiku sa viznom politikom EU. To je nešto što ćemo raditi i dalje", rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla da je u glavnom gradu Nemačke bilo dosta reči o energetici i o paketu od milijardu evra pomoću za Zapadni Balkan, i to 500 miliona evra za direktnu podršku zbog visokih cena i 500 miliona evra za investicione projekte.

"Tu postoji nepoznanica da li su ta sredstva već planirana u okviru pretpristupnih fondova ili su nova. Mi sa Zapadnog Balkana smo zamolili da to budu nova sredstva, jer ako su iz pretprisputnih fondova, onda ništa novo nismo dobili", rekla je Brnabić.

Ona je kazala da je svakako dobro što se to pomenulo kao opcija, pa će se videti na koji način će ta sredstva stići.

Kaže da je predsednica EK Ursula fon der Lajen govorila o pomoći od 165 miliona evra, u okviru tih prvih 500 miliona evra za Zapadni Balkan.

"Predstavila sam ono što mi zovemo nova energetska politika i Srbija je u tom smislu pozvala na veću regionalnu saradnju i na pragmatizam. Ako bismo politiku ostavili po strani i sarađivali na energetskim projektima, samo u hidro potencijalima između Srbije, BiH i Crne Gore imamo više hiljada megavata novih kapaciteta iz hidro energije", rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla da je to važno za našu energetsku stabilnost.

Izvor: T a n j u g

Brnabićdijalog Beograda i Prištinesporazumi o mobilnostiBerlinski procesOtvoreni BalkanEUvizna politika
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva