:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 29, 2018   11:14

0

134

Sremski Karlovci univerzitetski centar, sutra prvi sastanak

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da će sutra biti održan prvi sastanak predstavnika tog i ministarstava trgovine i kulture koji će formirati radnu grupu za izradu nacrta zakona o Sremskim Karlovcima, koji bi trebalo da postanu univerzitetski centar Srbije.

"Ostalo je da se formira zajednički tim na nivou tri ministarstva - prosvete, trgovine i kulture. Sutra je prvi sastanak, posle odluke vlade, da se pripremi radna grupa za zakon i da se formiraju radne grupe da se krene u operativu. To je ogroman posao", rekao je Šarčević za tv Pink.

On je istakao da imamo kvalitetne programe visokoškolskih institucija i da to treba da bude motiv da se i oni izuzmu i predstave kao dobar izvozni proizvod, za privlačenje stranih studenata.

Šarčević je naveo da je inicijativa da Sremski Karlovci postanu univerzitetski centar, odnosno zajednički centar svih najboljih progama sa postojećih univerizteta, po ugledu na slične centre u svetu, male gradove koji postaju "studentska Meka".

Dodao je da to privlači i mnogo turista, pogotovo jer u Sremskim Karlovcima postoje kulturno jezgro, muzeji, mitropolija, gimnazija. "To se sve ovim zakonom dugoročno regulište, da taj projekat čini održvim", rekao je Šarčević.

On je podvukao da je ideja dobila podršku predsednika, premijerke i SPC, budući da je najveći deo zrgada u tom ambijentalnom delu pripada crkvi. "SPC je vrlo voljna i patrijarh je rekao da je osim novca i održavanja bitan i ugled zemlje i imamo njegov blagoslov, ako to radimo na takav način", rekao je Šarčević.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva