:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

April 07, 2022   11:31

0

107

Srpski i matematika namučili osmake, očekuju više u junu

Oko 64.200 učenika osmog razreda iz cele Srbije 25. i 26. marta polagalo je probni završni ispit, a za beogradske đake utisci su uglavnom slični - srpski jezik i matematika bili su veći izazovi od kombinovanog testa.

Oni, međutim, očekuju da će u junu imati bolje rezultate i upisati željene srednje škole.

Učenik Osnovne škole "Ivan Gundulić" Andrej Martinović kaže da mu je srpski bio najteži, iako je po rezultatima bolje uradio od matematike.

"Nisam se ni spremao toliko dugo, uradio sam ga bolje nego što sam očekivao. Iz srpskog je bilo najteže da se protumači šta je pisac hteo da kaže, to je bilo nezgodno, jer ima više mogućih odgovora", rekao je Martinović za Tanjug i dodao je da je iz maternjeg jezika imao 18,5 bodova od mogućih 20.

Njegov školski drug Jakov Spremo ističe da je i za njega najteži bio srpski jezik, dok je najlakše popunio kombinovani test.

"Za matematiku sam se najviše spremao, ali nisam to najbolje uradio, imao sam 13 poena", rekao je Spremo, kome je geometrija bila najveći izazov.

Učenica Anđela Đogović poručila je da je zadovoljna rezultatima na probnom završnom ispitu i dodala da joj je matematika bila najteža.

"Zadovoljna sam jer se nisam pripremala, išla sam sa znanjem iz prethodnih godina", rekla je Anđela, koja je počela pripreme za završni ispit koji će se održati 27, 28 i 29. juna.

I osmakinja Anja Bačko kaže da je zadovoljna rezultatima, ali da je najteži za nju bio srpski jezik.

Ona očekuje da će završni ispit uraditi dobro.

Direktor škole Ivan Ćirić ističe da je probni završni ispit protekao u normalnim uslovima, da će se još analizirati testovi, ali da prve procene pokazuju da su učenici uradili prosečno.

"Ali s obzirom da se radi o probnom završnom ispitu, učenici se i ne potrude da daju svoj maksimum. Kada budu radili pripremu za konačni završni ispit, obratiće se više pažnje na one oblasti koje su sada slabije urađene, tako da će učenici bolje i kvalitetnije uraditi završni ispit", smatra Ćirić.

Na pitanje da li je ove gdoine isti kvalitet znanja kao i prethodne, on kaže da je vrlo slično kao i ranije.

"To je nekih 12-13 bodova iz matematike, a srednja ocena kombinovanog testa je tri od moguća četiri boda", rekao je Ćirić koji je dodao da je dvoje od 44 osmaka probni završni ispit polagalo kod kuće.

I učenici beogradske Osnovne škole "Svetozar Marković" poručuju da su probni završni ispit uradili na zadovoljavajućem nivou, ali da su veća očekivanja za testove u junu.

Lara Stančev kaže da je proba prošla dobro, ali da joj je matematika bila najteža.

"Imali smo dobru pripremu u školi, a od konačnog završnog ispita u junu očekujem da ću najbolje da uradim srpski, očekujem bolje rezultate", navela je Lara, kojoj je najteže bilo računanje iz matematike.

Njen drug Lazar Mažunić smatra da nije najbolje uradio ovaj probni završni ispit, ali očekuje da će bolje rezultate imati u junu.

Lazar je od oktobra krenuo da se priprema za upis u srednju školu, a voleo bi da upiše Petu beogradsku gimnaziju, a polagaće i za IT smer u Zemunskoj gimnaziji.

Probni završni ispit i za učenika Marka Radojkovića je, kako kaže, prošao solidno.

"Imao sam dosta poena u svim predmetima, ali očekujem da završni u junu bude mnogo bolji i upišem školu koju želim", rekao je Marko i dodao da je sve "po malo bilo teško".

Sa pripremama iz matematike i srpskog jezika krenuo je još od početka školske godine, pa Marko očekuje da će imati dovoljan broj poena na kraju završnog ispita u junu.

Za Unu Kokić proba nije bila teška, izdvojila bi nekoliko težih zadataka iz matematike, dok iz srpskog jezika očekuje najviše bodova.

"Izgleda mi kao da je lakši od matematike i kombinovanog testa, ali ništa nije bilo što ne znamo ili što nismo učili. Imala sam dovoljno vremena, završila sam za 45 minuta", dodala je Una koja bi volela da upiše Treću ili Četrnaestu beogradsku gimnaziju.

Učenik Filip Smartek ističe da proba nije bila težka i da se priprema za poseban prijemni u maju za dizajnersku školu.

"Ceo prijemni je bio lak, imala su neka pitanja koja treba da se vežbaju, ali ostala pitanja su bila logička", rekao je Smartek.

Direktorka te škole Ivana Orolicki ističe da je probni završni ispit prošao dobro, dodajući da su učenici često grešili u pravilima popunjavanja testa, poput popunjavanja odgovara hemijskom olovkom.

"Imaju malo teškoća u popunjavanju identifikacione liste, ali sve će to do pravog završnog ispita da se slegne i ukazali smo im na propuste", rekla je Orolicki za Tanjug i istakla da su pitanja bila lakša, odnosno uglavnom zatvorenog.

Ona smatra da su olakšani testovi u ovom trenutku za ovu generaciju pozitivna stvar.

"Ipak su se izmenjeni uslovi rada (za vreme epidemije) na njih odrazili. Neki prosečan broj poena je oko 14 iz srpskoh, 12,5 iz matematike i 15,4 iz kombinovanog testa", navela je Orolicki.

Nakon polaganja probnog završnog ispita, škole su imali rok od oko sedam dana da analiziraju testove osmaka, kako bi se zajednički bolje pripremili za završni ispit, koji će se, zbog produžetka školske godine, održati 27, 28. i 29. juna.

Izvor: T a n j u g

probna matura
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva