:

:

TV Most

clock

April 18, 2023   11:29

0

112

Stano: Beograd i Priština da daju prioritet povratku Srba na KiM u institucije

Portparol EU Peter Stano izjavio je da je suštinski deo implementacije Briselskog sporazuma i aneksa iz Ohrida, povratak Srba na KiM u privremene prištinske institucije samouprave, uključujući i lokalnu vlast.

Stano je za prištinsku RTV21 rekao da se EU angažovala sa obe strane da se smanje tenzije i da se Srbi vrate u institucije, a da Priština omogući da dođe do tog povratka.

„Imperativ je da se vratimo u situaciju da kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, u policiji i pravosuđu na severu Kosova. Potrebno nam je da obe strane odigraju svoju ulogu u tome“, rekao je Stano, navodi RTV21.

Stano je kazao da Beograd i Prištinu prioritet treba da daju povratku Srba na KiM u privremene prištinske institucije, ali da EU neće moći da prinudi da demokratski procesi budu uspešni.

„EU ne može da prinudi da demokratski procesi budu uspešni. Dužnost Kosova i Srbije je da daju prioritet povratku kosovskih Srba u lokalnu vlast, policiju i pravosuđe i da se dogovore o putu napred koji je sveobuhvatan, pravičan, demokratski i miran“, rekao je Stano.

Izbori u četiri opštine na severu KiM, u kojima žive uglavnom Srbi, zakazani su za 23. april, nakon što su Srbi, zbog nepoštovanja Briselskih sporazuma od strane Prištine i upada tzv. specijalnih jedinica kosovske policije na sever pokrajine, napustili privremene prištinske institucije, policiju i sudstvo.

Predstavnici Srba na KiM saopštili su da neće učestvovati na izborima dok ne bude formirana Zajednica srpskih opština i dok se sa severa KiM ne povuku tzv. specijalne jedinice kosovske policije. 

Izvor: T a n j u g; Foto: EU

KiMStanodijalog Beograda i Prištinekosovske institucije

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva