:

:

TV Most

clock

Decembar 21, 2021   21:34

0

151

Stano odbacio tvrdnje o dogovoru Varheljija i vlasti RS

Portparol Evropske komisije Peter Stano odbacio je tvrdnje pojedinih političara iz BiH i pisanja medija o navodnom dogovoru između evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija i vlasti Republike Srpske o održavanju posebne sednice Narodne skupštine RS (NSRS), na kojoj je pokrenut proces prenosa nadležnosti sa državnog na nivo entiteta RS.

 

"Stav EU u pogledu sednice NSRS, održane 10. decembra 2021. jasno je izražen u izjavama komesara Varheljija tokom poseta BiH. Kako je ranije istakao komesar Varhelji, rušenje državnih institucija odvelo bi BiH dalje od usklađivanja s pravnom tekovinom EU i stavilo bi put u EU na čekanje", rekao je Stano za Radio slobodna Evropa (RSE).

To bi se, kako je dodao, negativno odrazilo na poslovanje i građane BiH.

"Ovaj stav je ponovno potvrđen u zajedničkom saopštenju Kvinte i EU objavljenom 10. decembra, gde smo vrlo jasno naglasili da su zaključi NSRS korak ka eskalaciji i slepa ulica", naglasio je Stano.

Ponovio je da je EU nedvosmisleno opredeljena za teritorijalni integritet i suverenitet BiH, jasnu i verodostojnu evropsku perspektivu zemlje, kao i za olakšavanje dijaloga i rešavanje trenutne političke krize.

"Bilo kakve tvrdnje o suprotnom ne odgovaraju istini", poručio je Stano.

Objavljivanje dokumenta sa potpisom šefa Delegacije EU u Sarajevu Johana Satlera o navodnom dogovoru evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom o održavanju sednice NSRS o prenosu nadležnosti sa BiH na Srpsku, izazvao je različita reagovanja Sarajeva i Banjaluke.

Dok političko Sarajevo traži objašnjenje od EU i upozorava da u BiH više ništa necće biti isto, iz Banjaluke negiraju bilo kakav dogovor Dodika sa Varheljijem o sednici NSRS o prenosu nadležnosti.

Izvor: T a n j u g

Peter StanoEUOliver VarheljiRepublika SrpskaBiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva