:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 11, 2024   14:36

0

96

Stano: Prioritet da Beograd i Priština počnu da sprovode obaveze, nije mnogo urađeno

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da u okviru dijaloga Beograda i Prištine nije mnogo toga urađeno na sprovođenju preuzetih obaveza i naglasio da je prioritet EU da obe strane počnu da sprovode svoje obaveze u dobroj volji. 

Stano je na brifingu za medije u Briselu naglasio da EU nikada unapred ne najavljuje agende za bilo kakve predstojeće sastanake u okviru dijaloga Beograda i Prištine, bilo da je reč o sastanku na nivou glavnih pregovarača ili na visokom nivou. 

"Mogu reći samo da, nažalost, nije mnogo toga urađeno na primeni zbog stavova obe strane. Naš glavni prioritet je da (strane) počnu da sprovode u dobroj veri ono na šta su se obavezale", poručio je Stano.

On je naglasio da je najhitniji prioritet osigurati da primena sporazuma počne što je pre moguće, ali da EU ne može da ulazi u detalje i komentariše procedure i pojedinačne korake u okviru dijaloga.

Stano je dodao i da nije na EU da komentariše svaki pojedinačni sastanak koje članovi srpske administracije imaju sa različitim ljudima.

Kada je reč o događajima u Banjskoj, on je rekao da EU čeka konačan izveštaj istrage kako bi utvrdila čija je odgovornost, a da takav izveštaj za sada, kako je rekao, nisu videli u Briselu.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak nedavno je, nakon sastanka sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem, najavio da će narednih dana sazvati sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine u Briselu.

Izvor: T a n j u g

Peter StanoEUPrištinaBeograddijalog
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva