:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 29, 2024   12:54

0

94

Stano: Razgovori Lajčaka u Beogradu i Prištini deo napora za napredak u dijalogu

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da su razgovori koje će specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak imati u Beogradu i Prištini deo njegovog mandata i rada na tome da pomogne obema stranama u ostvarivanju napretka u dijalogu. 

Stano je na brifingu za novinare u Briselu rekao da je deo Lajčakovog mandata da unapredi dijalog Beograda i Prištine. 

"Zato je on u interakciji sa partnerima kako u regionu, tako i među državama članicama (EU) i izvan nje u međunarodnom kontekstu. Dakle, današnji razgovori sa predsednikom (Srbije Aleksandrom) Vučićem i sutrašnji razgovori sa kosovskim kolegama u Prištini, deo su njegovog mandata, rada i napora u smislu pružanja pomoći obema stranama kako bi se napredovalo u dijalogu", poručio je Stano. 

Aspektima uredbe baviti se u okviru dijaloga, omogućiti period tranzicije

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da uredba centralne banke u Prištini o gotovinskim operacijama izaziva zabrinutost u vezi sa uticajem koji će imati na zajednice sa srpskom većinom na KiM i poručio da EU poziva da se omogući dovoljno dug period tranzicije, koji omogućava da se pronađe rešenje putem pregovora. 

"Imajući u vidu potencijalne posledice ove uredbe na proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, EU očekuje da će se aspektima koji se odnose na srpsku zajednicu na KiM baviti u okviru dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU", rekao je Stano za T a n j u g. 

Stano je naveo da je EU primila k znanju uredbu centralne banke u Prištini o gotovinskim operacijama koja, kako je naveo, ima za cilj smanjenje falsifikovanog novca, očuvanje finansijske stabilnosti, kao i povećanje transparentnosti tokova gotovine na KiM.

"Ipak izaziva zabrinutosti u vezi sa uticajem koji će imati na zajednice sa srpskom većinom, posebno škole i bolnice, za koje se trenutno ne čini održivim nijedan alternativni proces. Uredba će, takođe, imati direktan uticaj na svakodnevni život ogromne većine kosovskih Srba koji primaju isplate/finansijsku pomoć od Srbije", poručio je Stano.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastao se nedavno sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Kancelarije EU, a jedna od glavnih tema razgovora bila je uredba centralne banke u Prištini prema kojoj je od 1. februara evro jedino sredstvo za obavljanje gotovinskih platnih transakcija na KiM.

Centralna banka u Prištini saopštila je 17. januara da je evro jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih plaćanja na Kosovu i Metohiji i da ta mera stupa na snagu 1. februara, što bi značilo zabranu upotrebe dinara.

Iz Narodne banke Srbije su istakli da su najavljene mere Prištine za onemogućavanje unosa i korišćenja srpskog dinara na KiM usmerene isključivo na uskraćivanje osnovnih prihoda koje stanovništvo i privredni subjekti ostvaruju u dinarima na Kosovu i Metohiji, a samim tim i na onemogućavanje elementarnih uslova za opstanak pre svega srpskog stanovništva.

Peter StanoMiroslav Lajčakdijalog BG-PR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva