:

:

TV Most

clock

Decembar 09, 2022   13:28

0

131

Starović: Prema Rezoluciji 1244 Srbija ima pravo da vrati stotine pripadnika bezbednosnih snaga na Kosovo

Doskorašnji državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović saopštio je da Srbija prema rezoliciji UN 1244 ima pravo da traži povratak više stotina pripadnika bezbednosnih snaga na Kosovo.

"Premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je danas da će, zbog stalnog maltretiranja Srba u pokrajini, Srbija tražiti povratak naoružanog osoblja na Kosovo u skladu sa SB UN r. 1244, koja jasno definiše pravo na takvo raspoređivanje i obim snaga za povratak (stotine, ne hiljade)", naglasio je Starović.

Starović je na Tviteru objavio fotografije Rezolicije 1244 UN gde se, između ostalog, navodi da Srbija nakon povlačenja oružanih snaga, ima pravo da vrati na stotine naoružanog osoblja na Kosovo.

"Potvrđuje da će posle povlačenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dozvoljen povratak na Кosovo radi obavljanja dužnosti u skladu sa aneksom 2. Odlučuje o raspoređivanju civilnog i bezbednosnog prisustva na Кosovu, pod pokroviteljstvom UN, sa odgovarajućom opremom i osobljem, kako se to traži, i pozdravlja saglasnost SR Jugoslavije za takvo prisustvo. Povratak osoblja za četiri navedene funkcije obaviće se uz nadzor međunarodnog bezbednosnog prisustva i biće ograničeno na mali dogovoreni broj (stotine, ne hiljade)", navodi se u delu Rezolicije 1244 UN.

Kako se dodaje, osoblju koje će se vratiti biće dozvoljeno da obavlja sledeće funkcije:

"Veza sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim bezbednosnim prisustvom, obeležavanje i čišćenje minskih polja, održavanje prisustva na mestima srpske kulturne baštine, kao i održavanje prisustva na glavnim graničnim prelazima", navodi se u Rezoluciji 1244 SB.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

KiMStarovićBriselski sporazumRezolucija 1244
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva