:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 22, 2020   17:10

0

200

Stefanović: Nova donacija Kine još jedan dokaz čeličnog prijateljstva

Kineska kompanija „NUKTEK“ donirala je Ministarstvu unutrašnjih poslova zaštitnu opremu i uređaje, a potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da je ova donacija još jedan dokaz čeličnog prijateljstva Srbije i Kine.

Donacija uključuje 14.000 zaštitnih maski N95, dvoja KD vrata sa meračem temperature, pet jedinica za karantin i 15 posebnih kamera za merenje temperature.

Stefanović, koji je sa ambasadorkom Kine Čen Bo prisustvovao primopredaji donacije, rekao je da je Srbija prethodnih nedelja i meseci u svakom trentutku u borbi sa korona virusom imala podršku Kine, za koju kaže da je zemlja koja se uspešno borila sa korona virusom i koja je pokazala da mere koje primenjuje daju rezultate.

“Te mere, koje je Srbija primenjivala u saradnji sa kineskim ekspertima koji su došli u našu zemlju, dale su rezultate i u Srbiji i pokazale da možemo efikasno da zaštitimo naše stanovništvo“, rekao je Stefanović.

Kako je saopštio MUP, Stefanović je sa ambasadorkom Čen Bo razgovarao i o donaciji mobilnih kamion skenera, u vrednosti od devet miliona evra, koje će Kina uputiti Ministarstvu unutrašnjih poslova, a koji će imati višestruku upotrebu.

„Narodna Republika Kina i ambasadorka Čen Bo i ovim gestom pokazali su da žele da dalje grade blisko prijateljstvo koje su uspostavili predsednici Aleksandar Vučić i Si Đinping”, rekao je Stefanović.

Naveo je da visoke tehnologije mogu da imaju izuzetnu ulogu u zaštiti zdravlja i bezbednosti stanovništva i da se kroz zajedničke projekte nastoji da se građanima pokaže briga o njihovom zdravlju, bezbednosti i daljem snažnom napretku.

Ambasadorka Čen Bo istakla je dobru saradnju kompanije „NUKTEK“ i Ministarstva unutrašnjih poslova i navela da ovom donacijom kineska kompanija želi da pomogne Srbiji u daljoj kontroli epidemije.

"Kina i Srbija se bore protiv korona virusa rame uz rame. Epidemija je i Srbiji i u Kini danas pod kontrolom, život se vraća u normalu, a kineski narod nikada neće zaboraviti koncert podrške Kini na Kalemegdanu, gde sam upravo bila zajedno sa ministrom Stefanovićem. Takvu podršku srpskog naroda, kineski narod nikad neće zaboraviti“, rekla je Čen Bo.

Ambasadorka je naglasila da će saradnja između dve zemlje biti nastavljena i da će se čelično prijateljstvo između Srbije i Kine u budućnosti i dalje učvršćivati.

Ministar je putem video-konferencijske veze razgovarao i sa generalnim direktorom „NUKTEK“-a Cićjan Čenom, zahvalio mu na donaciji i pozvao ga da poseti Srbiju.

„Reč je o izuzetno značajnoj donaciji za zaštitu zdravlja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i svih građana Srbije. Današnja donacija samo je jedna u nizu donacija koje je Kina dala Ministarstvu unutrašnjih poslova“, rekao je ministar.

Generalni menadžer „NUKTEK“-a za Evropu Ćijan Fu, koji je prisustvovao primopredaji donaije, predstavljajući nove proizvode za borbu protiv virusa zahvalio je Vladi Srbije na svemu što je učinila za kineske državljane koji su boravili u našoj zemlji u protekla dva meseca, ali i pripadnicima MUP-a koji su bili na ulicama kako bi zaštitili građane.

Zahvalio je i kineskoj Ambasadi i ambasadorki Čen Bo za koju je rekao da je otvorila novu oblast saradnje srpske i kineske vlade.

„Ovo nije samo donacija tehnologije. Želimo da uputimo najlepše želje svim građanima Srbije kroz ove maske. Naše porodice su donirale maske, a deca su oslikala crteže na kojima su prikazane najbolje želje koje upućujemo vašem narodu“, istakao je Fu.

Izvor: Танјуг

StefanovićČen BoSrbijaKina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva