:

:

TV Most

clock

Februar 01, 2024   19:59

0

103

Stejt department: SAD se protive odluci o zabrani dinara, pozivamo vlasti u Prištini da odlože primenu

SAD su duboko razoračane i protive se planovima Prištine da nastavi sprovođenje odluke o ograničenju unosa stranih valuta, uključujući srpski dinar, saopšteno je danas iz Stejt departmenta.

''Ponovo pozivamo da se sprovođenje ove odluke odmah odloži dok se ne uspostave zadovoljavajuće procedure u skladu sa evropskim standardima i dok stanovništvo ne bude dovoljno edukovano o tome kako će se tranzicioni period odvijati'', poručio je portparol Stejt departmenta u saopštenju, navodeći da je odluka privremenih prištinskih institucija u o srpskom dinaru objavljena ''bez adekvatne pripreme ili konsultacija''.

On je istakao da je američka vlada zatražila od Prištine objašnjenje koji je neposredan problem trebalo da reši takva uredba i zbog čega je tako hitno doneta i istakao da na to nije bilo adekvatnog odgovora.

''Mnogi građani Kosova sada ne znaju kako će plaćati svoje račune ili primati penzije'', poručio je portparol.

Dodao je da je takva odluka takođe u suprotnosti sa opredeljenjem Prištine da radi kroz dijalog kojim posreduje EU na rešavanju pitanja koja utiču na dobrobit srpske manjinske zajednice na KiM.

''Dobro upravljanje i dobro međunarodno partnerstvo zahtevaju odvajanje vremena za procenu posledica, slušanje različitih perspektiva i konsultacije sa drugima o izvodljivom rešenju. Posledica ovog i sličnih jednostranih akcija ograničava mogućnosti SAD kao zagovornika Kosova u međunarodnoj areni'', poručio je portparol Stejt departmenta.

Izvor: T a n j u g

KiMStejt departmentCBKdinarplatni promet
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva