:

:

TV Most

clock

Mart 19, 2024   13:04

0

41

Stevandić u Dumi: Antiruska histerija na Balkanu pretvara se u antisrpsku kampanju

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je, u obraćanju u Državnoj dumi Rusije, afirmisao politiku da svi narodi imaju pravo na političko odlučivanje i imovinu, te poručio da se antiruska histerija na Balkanu pretvara u antisrpsku kampanju.

Stevandić je zahvalio rukovodstvu Dume što je imao priliku da se obrati i osvrne na istorijat i budućnost rusko-srpskih odnosa, ali i ukupnih odnosa u svetu, za koje je istakao da su velika opasnost za budući mir.

,,Afirmisali smo politiku da svaki narod i svi građani imaju jednaka prava na svoje političko odlučivanje, izbor, imovinu", istakao je Stevandić.

On je poručio da se mora okončati kršenje međunarodnog prava nametanjem odluka lažnih visokih predstavnika i osporavanjem prava svakom narodu.

,,Vreme multipolarnog sveta je došlo. Na drugi način će se donositi međunarodni akti, na drugačiji način će se ti akti poštovati i neće se kršiti međunarodni sporazumi kao što se krši Dejtonski na štetu srpskog naroda", rekao je Stevandić u izjavi za Srnu.

On je naveo da je u govoru u Državnoj dumi skrenuo pažnju na činjenicu da Republika Srpska, Srbija i srpski narod nisu prihvatili učešće u antiruskoj histeriji, a da oni koji to prihvataju traže da budu nagrađenji srpskim teritorijama i resursima.

"Antiruska histerija polako se pretvorila na Balkanu u antisrpsku kampanju gde se Srbima umanjuje mogućnost opstanka na Kosovu, ruše ustavni kapaciteti u Republici Srpskoj, te pokušava ta antiruska histerija naplatiti na srpsku štetu", rekao je Stevandić.

On je naveo da se osvrnuo i na budućnost odnosa u svetu i garancije koje sve velike sile imaju za Dejtonski sporazum, pa i Ruska Federacija, Srbija i Hrvatska.

,,Za očuvanje mira na Balkanu neophodno je poštovati svaki narod, njegove odluke i one koje taj narod izabere, a ne nametati odluke, izazivati krize i dovoditi region na ivicu rata", istakao je Stevandić.

Dodao je da će ova poseta Ruskoj Federaciji rezultirala i potpisivanjem sporazuma između Dume i Narodne skupštine Srpske o učešću po pet poslanika sa obe strane u grupi prijateljstva.

,,Sporazum je potpisan radi širenja međuparlamentarne i međunarodne saradnje, u duhu dobrih odnosa i boljih rešenja i u parlamentarnoj praksi i u međusobnim odnosima", istakao je Stevandić.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva