:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Maj 25, 2022   16:45

0

228

Stoltenberg: NATO nepokolebljiv u podršci miru na Zapadnom Balkanu

NATO je nepokolebljiv u podršci miru i stabilnosti Zapadnog Balkana, poručio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nakon sastanka sa predsedavajućim Predsedništva BiH Šefikom Džaferovićem.

Stoltenberg je na Tviteru naveo da je imao dobar razgovor sa Džaferovićem o daljem produbljivanju saradnje.

"Naša saradnja je važnija nego ikada zbog rata Rusije u Ukrajini", naveo je Stoltenberg.

Džaferović traži podršku za BiH put ka NATO

Bošnjački član Predsedništva BIH i aktuelni predsedavajući Šefik Džaferović, koji se danas u Briselu bez odluke Predsedništva sastao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, žalio se na navodne pretnje Rusije, zatražio podršku putu BIH u NATO na predstojećem samitu u Madridu i jačanje NATO štaba u Sarajevu.

Džaferović je na zajedničkoj konferenciji za novinare zahvalio Stoltenbergu za današnju priliku i dodao da je razgovor sa generalnim sekretarom bio konstruktivan i na, kako je rekao, "tragu onoga što želi BiH i NATO".

"BiH je aspirant za članstvo u NATO savez. Mi smo se 2005. godine opredelili za to. Tokom 2009. podneli smo zahtev za ANP i nalazimo se i dalje u tom statusu. Nažalost, postoje problemi i snage koje osporavaju NATO put", rekao je Džaferović, preneo je sarajevski portal Kliks.

Naveo je da je NATO zaustavio rat i očuvao mir u BiH, državi u kojoj je, kako je kazao, NATO uradio "mnoge važne stvari".

"Zaustavio je rat, uspostavio mir, predano s bh. vlastima radio na implementaciji Dejtona. NATO je garant Dejtona, mira i stabilnosti u BiH i zahvaljujem na tome. Uveren sam da će NATO savez i dalje nastaviti da štiti mir i stabilnost u državi", rekao je Džaferović.

Sa žaljenjem je konstatovao da je u BiH prisutan ruski uticaj i tvrdi da postoje otvorene pretnje Rusije.

"U BiH nažalost postoji ruski uticaj i mi se na to moramo odnositi na adekvatan način. Postoje otvorene pretnje iz Rusije, to radi ruski ambasador. Molim vas da na samitu u Madridu date snažnu podršku NATO putu BiH i da se referirate na obaveze koje ima NATO savez prema Dejtonu. Molim da se ojača NATO štab u Sarajevu. Hvala vam na podršci koju dajete OSBiH i želim da naši kontakti budu sve češći i snažniji. Da saradnja bude što snažnija i da OSBiH budu što je moguće prilagođene standardima NATO saveza", naveo je Džaferović.

Dodik: BiH nije donela odluku o integracijama u NATO

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik demantovao je tvrdnje bošnjačkog kolege Šefika Džaferovića u Briselu i poručio da BiH "nije donela donela odluku o integracijama u NATO, nije zauzela stav o situaciji u Ukrajini, o uticaju bilo koje treće države na BiH".

Dodik je poručio da je predsedavajući Predsedništva BiH Džaferović otišao u sedište NATO bez saglasnosti sva tri člana i da su teze koje je tamo izneo samo stav njegove partije (SDA).

Način na koji je Džaferović otišao u Brisel, kaže Dodik, veća su opasnost za BiH od bilo kakve retorike na koju vole da se pozivaju.

"Sve što je Džaferović danas izgovorio stav je muslimanskog političkog kruga. Šteta što Jens Stoltenberg učestvuje u devastaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma, u čije se očuvanje kunu, znajući da Džaferović u Briselu ne govori u ime BiH", napisao je Dodik na Tviteru.

Jens StoltenbergŠefik DžaferovićNATOZapadni BalkanMilorad Dodik
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva