:

:

TV Most

clock

Septembar 17, 2023   9:13

0

87

Stoltenberg: Niko ne zna kada će se rat završiti, Ukrajina pre ili kasnije pristupa Alijansi

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će Ukrajina pre ili kasnije pristupiti Alijansi, ali nije precizirao kada.

„Nema sumnje da će Ukrajina završiti u NATO-u“, rekao je on u intervjuu medijskoj kući Funke.
Stoltenberg je istakao da "niko ne zna" kada će se borbe u Ukrajini završiti.

"Većina ratova traje duže nego što se očekivalo na samom početku. Prema tome, moramo biti spremni za dug rat u Ukrajini. Svi želimo brz mir", dodao je generalni sekretar NATO-a.

On je takođe naveo da će, prema njegovom mišljenju, ako Ukrajina prestane da se bori - „prestati da postoji“. A ako Rusija prekine neprijateljstva, onda će biti mira, smatra Stoltenberg.

"Kada se ovaj rat završi biće nam potrebne bezbednosne garancije za Ukrajinu. U suprotnom, istorija se može ponoviti", tvrdi on.

Nakon samita NATO, koji je održan u Viljnusu 11-12. jula, Stoltenberg je izjavio da su zemlje-članice bloka odlučile da se od Ukrajine ne zahteva sprovođenje Akcionog plana za članstvo u alijansi. Pored toga, odobren je višegodišnji program vojne pomoći Kijevu i formiranje Saveta Ukrajina-NATO. U završnom saopštenju se navodi da će poziv za pridruživanje Ukrajine bloku biti upućen nakon što se svi saveznici slože po tom pitanju i kada se ispune svi uslovi.

Izvor: Sputnik.rs

StoltenbergRusijaUkrajinaratNATO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva