:

:

TV Most

clock

Januar 10, 2024   11:35

0

114

Štrpce: Dopremljen kontigent lekova u Dom zdravlja

Domu zdravlja u Štrpcu stigao je kontigent lekova neophodnih za normalno funkcionisanje ove zdravstvene ustanove, rekao je za Kosovo onlajn direktor Doma zdravlja, doktor Saša Krstičić.

On se nada da će nakon ove isporuke protok lekova biti normalan, što bi olakšalo rad doma zdravlja.

"Posle dužeg vremenskog perioda dobili smo jedan kontigent lekova. Radi se o lekovima koji su neophodni za normalno funkcionisanje doma zdravlja, dobili smo veće količine infuzionih rastvora, ampulirane lekove, analgetike, antidijabetike, nešto tabletarnih lekova za lečenje astme i dijabetesa, lekove protiv bolova, nešto antibiotika... Posle isporuke vakcine ovo je drugi kontigent koji smo dobili u kraćem vremenskom periodu. Nadamo se da će sve prepreke koje su dosad bile prisutne biti otklonjene, da će protok lekova biti normalan i da ćemo normalno moći da funkcionišemo u budućem periodu", kazao je Krstičić.

Ističe i da imaju dovoljane količine sezonske vakcine protiv gripa i da nije kasno da se pacijenti vakcinišu čak i do kraja februara.

"Interesovanje je kao i ranijih godina veliko. Imamo i dovoljne količine vakcina za druge potrebe, za redovnu vakcinaciju dece. Što se tiče sezonske vakcine protiv gripa mogu da se vakcinišu deca od šestog meseca, pa sve do šezdesetpete godine života. Obično se daje ljudima koji imaju hronične bolesti kao što su dijabetičari, astmatičari, opstruktivni bolesnici, kardiovaskularni bolesnici... Vakcina je polivalentna, štiti od većeg broja virusa tako da praktično nema kontraindikacija, osim ako osoba nije alergična na komponente vakcine", kazao je Krstičić.

Direktor Doma zdravlja ističe da su nagle promene vremena dovele do toga da je nedavno bio povećan broj pacijenata, pre svega dece, sa virusnim infekcijama sličnim gripu, a da je trenutna epidemiološka situacija bolja.

Izvor: Kosovo online; Foto: Kosovo online

KiMŠtrpceDom zdravljalekovi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva