:

:

TV Most

clock

Oktobar 07, 2023   9:09

0

150

Surlić: Opasnost da posle Banjske ZSO padne u drugi plan, a da se pojačaju pritisci na Beograd

Docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić ocenio je za Kosovo onlajn da je posle dešavanja u Banjskoj glavna tema o kojoj se i dalje govori deeskalacija, ali da je nova retorika EU i SAD, čini se, pre svega umerena na veći pritisak na Beograd i manje poverenje u ideju o formiranju Zajednice srpskih opština.

"Na osnovu debata koje su vođene u Evropskom parlamentu i ono što čujemo od evropskih zvaničnika, insistira se na nastavku dijaloga, ali sa akcentom na deeskalacij, što može u prevodu značiti pre svega veći politički pritisak prema Beogradu i manje poverenje u bilo kakvu ideju formiranja Zajednice srpskih opština", kaže Surlić, odgovarajući na pitanje da li posle dešavanja u Banjskoj "popuštaju" pritisci EU i SAD na Prištinu da deeskalira situaciju na severu i sprovede ZSO. 

Surlić dodaje da "ukoliko se deeskalacija u narednom periodu predstavi kao nešto što je odgovornost Beograda, onda će se i ZSO predstavljati više onako kako želi Priština". 

"A to je da je to neki remetilački, institucionalni okvir gde će zapravo Srbi samo otežati funkcionisanje institucija, a ne ostvariti ono što je za njih suštinski autonomija u vitalnim sferama", navodi Surlić.

Ističe da je ZSO do sada bila prva tema i da su je formalno tako predstavljali i međunarodni zvaničnici i medijator, ali dodaje da, prema njegovom mišljenju, tema deeskalacije može i te kako da poremeti tu ideju. 

"Plašim se najgoreg mogućeg koncepta, ishoda daljeg dijaloga, da se Beogradu postavi konkretan, neprihvatljiv, politički uslov, a to je da se primene ostale tačke nemačko-francuskog sporazuma, a da se ZSO pomeri sa liste prioriteta", kaže Surlić. 

Smatra da je poslednjim događajima zaustavljeno i povlačenje kosovskih policijskih snaga sa severa. 

"To je zaustavljeno, Priština je sada dobila punu podršku međunarodnih aktera u smislu vladanja situacijom na terenu. Čujemo jednoglasnost da su Kosovska policija i njene jedinice uključujući i specijalne formacije su isključivo zadužene za bezbednost na severu, da će Euleks i Kfor samo pomagati tamo gde je to potrebno, ali da oni nisu primerne snage koje su zadužene za bezbednost što još više otežava poziciju srpske zajednice, pre svega, na severu Kosova", objašnjava Surlić. 

Izvor: Kosovo online; Foto: T a n j u g

KiMSurlićBanjskaZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva