:

:

TV Most

clock

April 17, 2024   15:00

0

28

Šutanovac: SE doveden u apsurdnu situaciju, moguće da se u maju prolongira prijem Kosova

Predsednik Saveta za strateške politike i nekadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac nije isključio mogućnost da se na sednici Komiteta ministara zakazanoj za 16. maj odloži prijem Kosova u Savet Evrope, bez obzira, kako je rekao, na preporuku od juče koja nije obavezujuća.

"Nije nemoguće. Po mom mišljenju postoje čak i solidne šanse da se ta odluka prolongira dok se ne reše bar sporna pitanja koja su u tom izveštaju. Da budemo potpuno jasni, jučerašnja odluka je praktično savetodavna i nije obavezujuća za Komitet ministara koji dolazi iz vladajućih stranaka, a to su ljudi koji su u administracijama i koji problem Beograda i Prištine sagledavaju drugim očima. Podsetimo se da je prošle godina ta inicijativa pokrenuta i da su Amerikanci skrenuli pažnju da Kurti nije čovek koji zavređuje tu vrstu političke podrške, pa je to odloženo. Sada će biti pitanje da li će se ići na dalje zaoštravanje odnosa Beograda i Prištine i na silu donošenje odluke koja bi trebala da znači da će Kosovo u nekom narednom periodu ispunjavati svoje obaveze, a što je po izveštaju moralo već da se desi", rekao je Šutanovac za Kosovo onlajn. 

Srbija je pokazala određenu žilavost po tom pitanju, smatra on i dodaje da su delegacije koje su bile u ime Srbije sve govorile u istom pravcu. 

"Treba sada da se pozabavimo time šta to znači za Srbiju, a šta za Prištinu, da napravimo jednu strategiju kako ćemo delovati u SE da se građanima srpske nacionalnosti koji žive na Kosovu olakša život, a da onima koji su se prisilno iselili i kojima je oduzeta imovina, da im se ta imovina vrati. 

Da sam u prilici da donosim odluke već bih danas okupljao advokatske komore da se angažuju, uz pomoć države, da za sve građane kojima je imovina nezakonito oteta podnesu tužbe sudu za ljudska prava u Strazburu pred kojim će Kosovo imati odgovornost ukoliko pristupi SE. Da onda vidimo zaista da li se radi samo o političkim interesima ili SE ima neku funkciju da uliva poverenje i da zbog toga postoji želja da neko bude član SE", kaže on.

Da bi adekvatno analizirali odluku koja je juče doneta, navodi, potrebno je vratiti se na izveštaj Dore Bakojani u kome ona konstatuje da Priština ne izvršava svoje obaveze, posebno akcentirajući ZSO i eksproprijaciju zemljišta koja se ne dešava samo na severu, kao i na odluku o imovini kojom je Ustavni suda Kosova vratio zemlju Manastiru Visoki Dečani. 

"I koliko znamo, a s tim je i javnost upoznata, Bakojani je to stavila kao preduslov da ona da pozitivan izveštaj. Međutim, očigledno da je došlo do određenih pritisaka ili slaganja oko interesnih sfera što dovodi Savet Evrope u jednu apsurdnu situaciju u kojoj se sada preglasava oko nečega oko čega ne bi smelo da bude preglasavanja, imajuću u vidu da kosovska strana nije ispunila obaveze. Po mom mišljenju, taj izveštaj je bio štur, jer se ne može reći da na Kosovu postoji napredak demokratije i slobode ljudskih prava u situaciji u kojoj imamo puzajuće iseljavanje svih Srba sa Kosova. Dakle, ako gledamo brojčano, matematički, od momenta od kada su Rusija i Belorusija van SE, a Azerbejdžan ne učestvuje u radu, praktično se stvorila ta dvotrećinska većina koja je omogućila da juče dođe do preglasavanja. Ono što je apsurd, a u javnosti je malo poznato - da bi uopšte došlo do glasanja potrebno je da se skupi jedna trećina, odnosno 33 odsto što je tek nekih stotinak poslanika, pa od te trećine potrebno je dve trećine da mogu da odluče, što bi u teoriji značilo da bi 67 poslanika moglo da odluči o nečemu o čemu inače odlučuje 300 poslanika koliko ih ima u PSSE. To je jedan apsurd", ocenjuje. 

Šutanovac dodaje da je interesantna analiza glasanja poslanika pozicije i opozicije iz pojedinih zemlja.

"Mislim da je i tu došlo do određenog sukoba interesa s jedne strane ili preklapanja nekih interesa na koje Srbija ne može, nažalost, da utiče. Konkretno iz Grčke. Vladajuća Nova Demokratija je glasala 'za', Siriza, jedan njihov poslanik je bio 'protiv', dok se poslanici Pasoka nisu pojavili. Jako je interesantno da se od 300 poslanika PSSE pojavio 171, dakle 129 plus ovi koji dolaze iz Azerbejdžana nije došlo na sednicu. Razloge za izostanak ne znamo, ali nedolaskom vi pokazujete da ne podržavate neki predlog. Srbija tu i dalje može među tim ljudima da traži svoje saveznike na putu, tako je moguće da se ta odluka prolongira na Komitetu ministara u vremenu dok se ne ispuni sve ono što je sama Dora Bakojani navela u izveštaju", smatra Šutanovac. 

Izvor: Kosovo online; Foto: T a n j u g

ŠutanovacKosovoSavet Evrope
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva