:

:

TV Most

clock

Maj 18, 2021   13:34

0

145

Sutra će u Gornjem Selu biti postaljena spomen-bista Lazaru Vučkoviću

Sutra će u Gornjem Selu kod Prizrena biti postavljena spomen-bista Lazaru Vučkoviću, jednom od najznačajnijih posleratnih pesnika i novinara Kosova i Metohije, saopštio je Dom kulture u Gračanici.

Spomenik je srušen i odnesen iz Gornjeg Sela, pesnikovog rodnog mesta, drugog dana Božića 2014. godine.

Spomenik je izrađen od sredstava Nagrade „Aleksandar Tijanić“ za borbenost u novinarskom izražavanju i originalan novinarski potez koju je 2019. dobio Živojin Rakočević. Na uručenju nagrade je rečeno da Aleksandar Tijanić podiže spomenik Lazaru Vučkoviću pesniku i novinaru koji se 1966. godine zajedno sa Blažom Šćepanovićem utopio u Ohridskom jezeru.

Spomen-bista će biti otkrivena sutra u 12 sati u prisustvu bliže porodice Lazara Vučkovića, predstavnika Udruženja novinara Srbije, Udruženja književnika Srbije, redakcije lista „Jedinstvo“ i medija.

Za ovu priliku izrađene su dve biste od kojih je jedna postavljena u dvorištu Doma kulture „Gračanica“.

Bista je rad vajara, akademika Svetislava Arsića Basare i postavljena je 1969.

Lazar Vučković je značajan srpski kosovsko-metohijski pesnik, rođen u Gornjem Selu na Šar planini, 1937. godine. Pisao je poeziju i prozu, objavio dve zbirke poezije, bio novinar lista „Jedinstvo“. Posle njegove smrti njegova dela su sabrana u dve knjige: Poezija i Proza. U njegovu čast od 1970. NIJP Panorama Jedinstvo dodeljuje nagradu sa njegovim imenom za najbolju poeziju objavljenu u časopisu Stremljenja.

Podizanje biste podržali su Dom kulture Gračanica, Kancelarija za KiM i Opština Gračanica.

Izvor: TV Most, Dom kulture Gračanica

KiMDom kulture GračanicaLazar VučkovićŽivojin Rakočević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva