:

:

TV Most

Foto: Europol

clock

Mart 23, 2021   17:25

0

158

Sutra nova statusna konferencija za šefove tzv. OVK

Četvrta statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta tzv. OVK i predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija i još trojice šefova te paravojske, optuženih za niz ratnih zločina na KiM, biće održi sutra u Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu.

Konferencija, kojoj optuženi ne moraju da prisustvuju, biće održana pred sudijom za prethodni postupak.

Na konferencijama se govori o toku obelodanjivanja dokaza, statusu istraga koje sprovode i drugim pitanjima.

Do sada su mahom govorili samo advokati optuženih o pomenutim procesnim pitanjima, žaleći se na postupanje tužilaštva i teškoće sa kojima se sreću u pripremi odbrane zbog pandemieje kovida-19.

U ovom procesu optuženi su pored Tačija i Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi i od novembra 2020. godine se nalaze u pritvoru u Hagu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili njima podređeni pripadnici OVK, po njihovim nalozima, i to protiv stotina civila, Srba, Albanaca, Roma, katolika...i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Izvor: T a n j u g

Specijalozovana veća KosovaHagHašim TačiKadri VeseljiOVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva