:

:

TV Most

clock

Novembar 09, 2022   21:29

0

146

Svečano obeležen Dan OŠ ”Vuk Karadžić” u Zvečanu

U bioskopskoj sali Doma kulture „Trepča“ u Zvečanu, večeras je svečano obeležen Dan škole „Vuk Karadžić“. I ove godine „Tim za priredbe“ ove škole, zajedno sa nastavnicima, učenicima i direktoricom, potrudio se da priredi publici nešto nesvakidašnje. Sve o Vuku Karadžiću ali iz jedne drugačije, zanimljivije i umetničke perspektive.

Scena prilagođena bogatom programskom sadržaju, istorijski događaji predstavljeni hronološki kroz kratke pozorišne forme…Jednom rečju savršeno odgovoreno zadatku i prilika da se o osnivaču i reformatoru srpskog jezika Vuku Karadžiću, čije ime s ponosom nosi ova škola, kaže koja reč drugačija i neobičnija.

Učenike, nastavnike i roditelje, predsednika opštine Ivana Todosijevića, načelnika kosovskomitrovačkog okruga Vučinu Jankovića i sveštenstvo SPC, direktore preduzeća i prijatelje škole, pozdravila je i poželela svima dobrodošlicu na skup povodom Dana škole, direktorica škole „Vuk Karadžić“, Slađana Fićović.

„Snaga jednog čoveka ogleda se u porodici, a snaga jednog kolektiva u zajedništvu. Današnje okupljanje zato i jeste bitno, jer pokazujemo svoju zajednicu u slozi. Dve hiljade dvadeset druga godina nije jubilarna, ali je po nečemu posebna, to je godina predaha od svih onih dešavanja o kojima nećemo sada pričati i strašnog vremena izolacije. Pred nama su izazovi koje ne kreiramo mi , ali i konstantna borba na polju vaspitanja mladih, a mladi su naša snaga i naša nada“, rekla je Fićović.

Ona je istakla da je veliki broj đaka sticao znanje u ovoj školi ali isto tako veliki broj nastavnika je utkao znanje tim istim đacima. Uspešni ljudi su postali, i otišli u svet, iz ovih naših klupa, a mi smo ostali da učimo naredne generacije.

Fićović  je podsetila na lik i delo Vuka Karadžića, čije ima ova škola sa ponosom nosi. Navela je sve ono što o Vuku Karadžiću znamo, ali istovremeno s ponosom najavila ono , nešto drugačije, gledano iz druge perspektive sa isključivo plemenitim i humanim motivima, što su učenici i „Tim za preredbe“ pripremili i priredili publici.

Čestitala je svima Dan škole i poželela da i ove školske godine, škola bude mesto gde će se takmičiti, znanje, posvećenost, ljubav i iskustvo. Zahvalila se studentima i profesorima prizrenske Bogoslovije koji su učešćem u programu uveličali proslavu Dana škole.

Nakon uručenja zahvalnica, predsedniku opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću, gradonačelniku u ostavci Dragiši Miloviću, načelniku školske uprave Ministarstva prosvete Ivanu Zaporošcu, načelnici Odeljenja školske uprave opštine Zvečan Ljiljani Aksentijević i ostalima koji su u proteklom periodu podržavali i pomagali ovu obrazovnu ustanovu, prisutnima se obratio zamenik rektora Bogoslovskog fakulteta u Prizrenu jeromonah Isidor.

„Raditi na obrazovanju i vaspitanju dece danas nije ni malo lak posao, to znaju oni koji se time bave. Ali to nije nikada bilo jednostavno, i koliko je to dobar, lep i plemenit posao u isto vreme je i odgovoran jer, obrazovanje i vaspitanje dece je temelj naše budućnosti i onoga ko ćemo mi biti sutra?

Rekao bih nastavnicima, da onda kada im se desi da teskoba sa kojom se suočavaju u radu ili problemi izazvani različitim okolnostima, da ne klonu nikada ili da uvek imaju pred sobom ideju da su upravo oni nastavljači dela prvoga i velikoga prosvetitelja Save a zatim i velikana koji su sebe utkali u to da smo mi danas ovde, da smo narod koji zna i ume, koji je i čestit i pošten i hrabar, uporan pa čak i tvrdoglav kad treba“, rekao je jeromonah Isidor.

Obraćajući se deci jeromonah Isidor im je poručio da ono što uče i slušaju ne bude vezano za situaciju koja se naziva čas, već da se trude da upijaju i uče pre svega o životu i za život.

„Trudite se pre svega da budete pošteni, dobri i čestiti a uz to ako možete da budete i odlični đaci onda je to izuzetno dobro.Trudite se da budete dostojni učenici Svetoga Save. On je postavio temelje na kojima su svi kasnije radili. I ako budete postavili dobre temelje, ako budete znali ko ste i šta treba činiti, lako ćete moći i da ponešto ispravljate kao što je to činio Vuk Karadžić o kome govorimo i kojim povodom smo ovde i okupljeni. Znači, ako budete utemeljeni onda ćete moći i druge da ispravljate“ rekao je na kraju i čestitao Dan škole uz želju da istrajavaju i budu  na korist naroda i svoje otadžbine.

Deci su povodom Dana škole, upućene reči podrške, razumevanja i saveta da postanu dobri i čestiti ljudi, da nastave da neguju dugu tradiciju kvalitetnog obrazovanja i vaspitanja u zvečanskoj školi „Vuk Karadžić“ zajedno sa njihovim nastavnicima, a oni su na najlepši mogući način publici priredili kvalitetan umetnički program koji će se dugo pamtiti.

Izvor: Radio Mitrovica sever; Foto: Radio Mitrovica sever

KiMZvečanDan OŠ Vuk Karadžić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva