:

:

TV Most

Foto: EPA-EFE/Andreas Rentz

clock

Maj 18, 2022   8:55

0

43

Svečano otvoren 75. Filmski festival u Kanu

Francuskim filmom „Rez“ oskarovca Mišela Azanavisijusa, počeo je Kanski filmski festival. Za 75. Zlatnu palmu takmiči se 21 film.
 

Kanski filmski festival otvoren je uz crveni tepih, glamur i prisustvo svetskih filmskih zvezda, posetilaca i filmskih gledalaca, vraćajući festivalski sjaj u ovaj grad na Azurnoj obali.

"Jednostavno sam presrećan", rekao je predsednik festivalskog žirija Vinsent Lindon pred brojnim novinarima.

Uz Lindona su bili i članovi Kanskog žirija sačinjenog od poznatih glumaca i filmskih stvaralaca, među kojima i Rebeka Hol, Numi Rapas, Dipiku Padukone, Džef Nikols i Asgar Farhadi i mnogi drugi, prenosi Rojters.

Najveća svetska filmska smotra trajaće od 17. do 28. maja nakon dve godine prekida zbog pandemije korona virusa uz glamurozne zabave i masovni povratak publike u bioskope.

Oskarovac Forest Vitaker biće nagrađen počasnom Zlatnom palmom za životno delo, a njegova producentska kuća predstaviće se kanskoj publici dokumentarnim filmom pod naslovom "Radi mira", koji je posvećen strahotama rata u Južnom Sudanu.

S obzirom da je tragedija u Ukrajini sveprisutna, senka ukrajinskog rata lebdela je i nad Kanom, a u debatama je dominirala tema o ulozi filma u periodima nasilja.

Posle ceremonije otvaranja, emitovano je video obraćanje predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog koji je pozvao novu generaciju filmskih stvaralaca da se suprotstave diktatorima kao što je to učinio Čarli Čaplin u svom filmu "Veliki diktator" u kojem je glumio Adolfa Hitlera.

Zelenski, obučen u svoju prepoznatljivu maslinastozelenu košulju, izazvao je gromoglasne ovacije prisutnih dok je govorio o povezanosti filma i stvarnosti i prisećajući se filmskih klasika poput "Apokalipsa danas" Frensisa Forda Kopole i "Veliki diktator" Čarlija Čaplina.

Uz rediteljske zvezde, bivše pobednike i nekoliko holivudskih atrakcija povratnički Kan demonstrira staru, dobru moć. Tom Kruz promoviše iščekivani Top gan: Maverik, a reditelj Baz Lurman biografski film o Elvisu Prisliju.

Srbija je i ove godine u Kanu. Naš paviljon, na istom je mestu na Kanskom marketu. Filmski centar Srbije predstavlja sadašnje i buduće projekte.

A srpska manjinska koprodukcija, Brana libanskog reditelja Alija Šerija, snimljena u Sudanu tokom revolucije, prikazuje se u paralelnom programu „Petnaest dana autora“.

U žiriju koji u tom programu dodeljuje nagradu „Evropa sinemas“ je Igor Stanković, direktor „Megakom filma“.

Izvor: T a n j u g, RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva