:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 18, 2019   20:29

0

212

Svečano otvoren finalni turnir Svetske lige u vaterpolu

Finalni turnir Svetske lige u vaterpolu svečano je otvoren večeras u Beogradu na otvorenom bazen Tašmajdan.

Svečanom otvaranju prisustvovali su gradonačelnik Zoran Radojičić, predsednik Vaterpolo saveza Viktor Jelenić, a ispred Međunarodne plivačke federacije Andrej Krukov.

Na otvaranju je bio i ministar sporta Vanja Udovičić.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da mu je čast što će glavni grad biti domaćin najboljim vaterpolistima sveta.

"Srbija i Beograd znaju da cene vrhunski vaterpolo i srećni smo što smo ovde zajedno. Svima želim dobrodošlicu, lepo se provedite u Beogradu koji je tradicionalno dobar domaćin. Želim da svi gosti ponovo dođu i preporuče prijateljima da dođu. Takmičarima želim puno uspeha", rekao je Radojičić na ceremoniji svečanog otvaranja.

Predsednik Vaterpolo saveza Srbije Viktor Jelenić svim učesnicima i posetiocima poželeo je dobrodošlicu na finale Svetske lige.

"Treći put u istoriji smo domaćini ovog takmičenja, što je velika čast. Mi smo u prošlosti bili organizatori dva svetska i jednog evropskog prvenstva za juniore i jednog evropskog šampionata za seniore. Tada smo se pokazali kao dobri domaćini i ne sumnjam da ćemo ponovo to biti. U narednih šest dana ujediniće se duh vaterpola. Svi smo ponosni na naše vaterpoliste koji su nas u prošlosti učinili ponosnima. Nadamo se da ćemo se 23. juna svi ponovo radovati i proslaviti plasman na Olimpijske igre. Takmičarima želim hrabrost i optimizam. Bazen je vaša borilačka arena i neka igre počnu", rekao je Jelenić.

Finalni turnir Svetske lige trajaće do 23. juna.

Udovičić: Podržimo vaterpoliste na put za plasman na OI

Ministar omladine i sporta rekao je da mu je drago je što je Beograd, posle Evropskog prvenstva 2016. godine, još jednom domaćin jednog velikog svetskog turnira u vaterpolu.

"Beograd ima priliku da podrži naše vaterpoliste na put za plasman na Olimpijske igre i da im budemo dodatni podstrek, jer nema veće satisfakcije od igranja pred svojom publikom, u svom gradu, u svojoj državi i da ostvari zacrtane ciljeve upravo pred domaćom publikom", rekao je Udovičić Tanjugu na otvaranju finalnog turnira Svetske lige.

Ministar je istakao da je organizacija ovog turnira opravdala očekivanja Svetske vaterpolo federacije.

"Ponovo smo uspeli da pomerimo granice. Posle organizovanja Evropskog prvenstva u rvanju, snukeru i kendu, danas imamo priliku da učestvujemo svi zajedno na ovoj velikoj manifestaciji, a sledeće nedelja nas očekuje EP za košaarkašice. Beograd otvara svoje srce, vrata svim turistima. Želimo da se pokažemo u najboljem svetlu i da turiste privučemo da se vrate i da im pokažemo našu gostoprimstvo", rekao je Udovičić.

On je poželo srpskim vaterpolistima da izbore plasman na Olimpijske igre pred svojom publikom, da osvoje prvo mesto, da obore rekord i da im svi zajedno budemo dodatna motivacija.

"Da budemo svi kao jedan na putu do tog velikog cilja", zaključio je Udovičić.

Vaterpolisti Srbije kreću po zlato, vizu i 350.000 dolara

Vaterpolo reprezentacija Srbije mečom u Beogradu protiv Australije večeras kreće napad na zlatnu medalju Svetske lige i olimpijsku vizu za Tokio.

Tim Dejana Savića je veliki favorit ne samo protiv Australije i grupe u kojoj su još Hrvatska i Kazahstan, već i celog turnira.

Da "Delfini" vole takmičenje u Svetskoj ligi pokazuje i podatak da su pet puta bili najbolji u poslednjih šest godina (prošle prvak bila Crna Gora baš eliminacijom Srbije pre Završnog turnira), a od 2005. samo su na tri od 14 turnira ostali bez najsjajnijeg odličja.  

Pored prve šanse za Igre u Japanu, trofeja i novčane nagrade od 350.000 dolara, Beograd će biti svedok istorijskog trenutka jer će se u vaterpolu prvi put koristiti VAR tehnologija.      

Selektor reprezentacije Srbije Dejan Savić i kapiten Filip Filipović ističu da spremno čekaju početak Završnog turnira.    

"Pripreme za Svetsku ligu su gotove. Šta smo uradili, uradili smo. Pristupili smo malo drugačijoj metodologiji rada, jer je sezona za igrače bila veoma naporna. Zato je fokus u našem radu bio na oporavku. Ulog je veliki, nije samo borba za prvo mesto i zlatnu medalju, već i za mesto na Olimpijskim igrama. Uveren sam da ćemo dati svoj maksimum i da ćemo pokušati da osvojimo pehar. Očekujemo veliku podršku navijača", poručio je Savić.      

Filipović je naglasio da naporna sezona nije i neće biti nikakvo opravdanje za nastup na Finalnom turniru Svetske lige.        

"Igra se za reprezentaciju i zna se kako se nastupa za nacionalni tim. Svaka priča o iscrpljenosti u tom slučaju je suvišna. Ekipa je pre svega zdrava, i to mi je drago. Spremo se i idemo od utakmice do utakmice, bez preskakanja protivnika. Siguran sam da ćemo se blagovremeno adaptirati, a iskreno se nadam da kriterijum suđenja neće neće biti kao u Zagrebu na Evropa kupu, jer nas u tom slučaju čeka velika nepoznanica. Ne samo nas, već i publiku koja će doći na bazen. Što se tiče ostalih pravila, po mom mišljenju ona su više kozmetičke prirode, ali ima ljudi koji znaju vaterpolo bolje od nas", rekao je Filipović.    

Srpski tim je pretrpeo i promenu dan pre početka, pa je tako Ognjen Stojanović zamenio Nikolu Dedovića koji je dobio boginje.  

Reprezentacija Srbije protiv Australije igra od 21 sat.

Izvor: Танјуг

vaterpoloUdovičićzavršni turnir Svetske lige
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva