:

:

TV Most

clock

Februar 27, 2015   20:07

0

138

Svečano otvoren 43. Fest

Ističući da je Grad ove godine uložio u organizaciju omiljenog festivala više nego inače, Mali je rekao da je namera da Fest ponovo bude neprikosnoven u regionu i nezaobilazan faktor u međunarodnoj festivalskoj ponudi.

Na svečanost su po crvenom tepihu došli poznati glumci, reditelji i ličnosti iz javnog i kulturnog života, među njima predsednici dva žirija - glumica Neda Arnerić i hrvatski pisac Miljenko Jergović, ministarka Kori Udovički, direktorka Tanjuga Branka Đukić, direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, direktor Doma omladine Beograda Marko Stojanović, stilista Filip Maksimović, kreator Bata Spasojević...

U okviru ceremonije uručene su novoustanovljene nagrade "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti našoj slavnoj glumici Mileni Dravić i istaknutom ruskom reditelju Aleksandru Sokurovu.

Kao prvi film u glavnom programu, van konkurencije, prikazana je francuska produkcija "Sen Loran" u režiji Bertrana Boneloa, biografija slavnog modnog kreatora Iv Sen Lorana, čiji lik tumači Gaspar Ulijel.

Raznovrsan program Festa, pod sloganom "Tu smo - u sazvežđu pobednika", obuhvatiće oskarovce i pobednike stranih festivala, autorske i filmove nezavisne produkcije, kontroverzne i žanrovske naslove iz celog sveta, ostvarenja srpske kinematografije medju kojima su i "Enklava" i "Niccije dete" sa Denisom Murićem iz Zvečana u glavnoj ulozi.

Novi umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić i novi selektor Mladen Đorđević uveli su bitne promene pa je ovaj decenijama omiljeni revijalni festival postao takmičarski, sa tri selekcije: Glavni takmičarski program (15 filmova), Srpski film (12 filmova) i Granice (12 filmova).

Međunarodni žiriji odlučiće o dobitnicima "Beogradskih pobednika" u više kategorija.

Do 8. marta u Sava centru i drugim beogradskim dvoranama biće premijerno prikazano 90 stranih i domaćih filmova.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva