:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Novembar 29, 2019   18:05

0

534

Svečanom akademijom obeleženo pola veka od osnivanja Medicinskog fakulteta u Prištini

U Zvečanu je održana Svečana akademija povodom 50 godina od osnivanja Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Svečanosti su, pored profesora i dekana, prisustvovali rektor Zdravko Vitošević, predstavnici Ministarstva prosvete i zdravlja, Kancelarije za KIM, crkve, dekani drugih fakulteta u centralnoj Srbiji. Otvoren je i “Prvi kongres lekara Kosova i Metohije“ na kome se okupilo preko 70 učesnika iz zemlje i regiona.

Tokom pet decenija na Medicinskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici studiralo je više od 10.000 studenata od kojih su mnogi postali svetski priznati stručnjaci.

„Nekadašnji studenti sada su istaknuti stručnjaci, eminentni profesori, političari... Pola veka trajanja jedne institucije je vredna referenca bilo gde u svetu. Put stvaranja savremene visokoškolske ustanove bio je praćen brojnim objektivnim teškoćama, teškim političkim previranjima i ratnim dešavanjima i NATO agresijom“, rekla je prof. dr Tatjana Novaković,dekan Medicinskog fakulteta.

Profesor doktor Zdravko Vitošević, rektor podsetio je da je Medicinski fakultet u Kosovskoj Mitrovici osnovala Vlada Republike Srbije u cilju poboljšanja kvaliteta i unaređenja zdravstvene zaštite stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini.

„Ovaj fakultet, kao i drugi fakulteti Univerziteta u Prištini u proteklih pola veka radili su i rade u sastavu obrazovnog sistema Republike Srbije. Na tome gradimo svoj identitet i svoju perspektivu kao visokoškolska  ustanova koja ima izuzetnu ulogu u našem društu“, ocenio je Vitošević.

Ova visoko obrazovna ustanova već pola veka formira kadrove koji su poznati širom sveta. Sve ovo ne bi se moglo postići bez svesrdne pomoći i podrške Vlade Republike Srbije i Kancelarijeza Kosovo i Metohiju.

Obraćajući se prisutnima Marko Milenković, državni sekretar ministarstva prosvete rekao je da su značaj i ulogu Univerziteta u Prištini prepoznala Vlada Republike Srbije i naglasio da se iz tog razloga, na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, već u nekoliko navrata, sto lekara po završetku studija na ovom Medicinskom fakultetu zapošljava u zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović preneo je okupljenima čestitke predsednika Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića povodom značajnog jubileja.

„Hvala Vam na svemu što činite za naš narod i studente. Hvala i studentima na opredeljenju za studiranje medicine kao humane profesije. Ispred Vlade Republike Srbije obećavam vam da ćemo svakim danom sve snažnije podržavati Vaš rad uz nadu da rezultat našeg zajedničkog napora neće izostati ni u narednim godinama“, naglasio je Jović.

U ime vladike Raško prizrenske eparhije ovaj svečani skup je blagoslovio arhimandrit Ilarion.

Simbolično, razmenom povelja, obavljen je čin bratimljenja Medicinskog fakulteta u Prištini sa medicinskim fakultetima iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Niša.

Na svečanoj akademiji dodeljene su povelje, plakete i zahvalnice istaknutim institucijama, pojedincima koji su doprineli radu ove visokoškolske ustanove.

Izvor: TV Most

KiMUniverzitet u PrištiniMedicinski fakultet u Kosovskoj Mitrovicijubilej
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva