:

:

TV Most

Foto: printskrin

clock

Mart 19, 2024   12:24

0

41

Svedok u Hagu: OVK mi je 1999. godine otela i ubila brata

Svedočenjem Albanca kome je OVK 1999. otela i ubila brata, pred sudom u Hagu nastavljen je dokazni postupak tužilaštva protiv bivšeg vođe OVK Hašima Tačija i trojice saoptuženih za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine.

Za zlodela nad Albancima, Srbima i Romima, sa Tačijem su optuženi tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Svedok je izjavio da brata više nikada nije video živog pošto su ga, početkom 1999, iz njegove kuće odveli maskirani pripadnici OVK pod optužbom da sarađuje sa srpskim vlastima.

Posmrtni ostaci svedokovog brata nikada nisu pronađeni.

Na zasedanju nedostupnom javnosti, svedok je dao iskaz pod pseudonimom  W04446 radi zaštite njegovog identiteta, a tužioci su na kratkom javnom delu sednice pročitali sažetak njegove izjave.

Prema tom sažetku i ranije objavljenom dokumentu tužilaštva, svedoka je, početkom 1999, snaja obavestila da su ,,četvorica-petorica naoružanih i maskiranih pripadnika OVK upala u bratovu kuću tokom noći i prinudili ga da pođe s njima, optužujući ga da radi za srpsku vladu".

Posle ,,tri-četiri dana", svedok je otišao u štab OVK da potraži brata, a vojnici su ga uputili na svog komandira, čije je ime u dokumentu redigovano.Taj komandir je svedoku ,,potvrdio da je njegov brat na tom mestu i da se o njegovom slučaju sprovodi istraga, zato što je bio kolaborant sa okupatorima".

Na toj lokaciji, po optužnici, bio je jedan od pritvoreničkih centara u kojima je OVK protivpravno držala i zlostavljala Albance koje je proglasila za ,,kolaborante" i ,,izdajnike", Srbe i Rome.

Svedok W0446 je, kako je izjavio, u toj oblasti, zatim, ,,više puta video" starešinu OVK, čije je ime u dokumentu redigovano, ali se "nije usudio da sa njim razgovara" o tome gde mu je brat.

Jednom prilikom, pripadnik OVK, čije je ime takođe redigovano, ,,upozorio je svedoka da ne dolazi ponovo ili će i njega zatvoriti".

Iz dokumenta proizlazi da je svedok na toj lokaciji preko vojnika OVK bratu slao cigarete i lekove.

,,Posle izvesnog vremena, stražari OVK su prestali da prihvataju cigarete i lekove, što je svedok protumačio kao znak da njegov brat više nije pritvoren na tom mestu", navode tužioci.

Od sagovornika, za kog iz dokumenta proističe da je bio starešina OVK, svedok je, zatim, dobio informacije da mu je brat bio odatle odveden, a onda ponovo doveden na tu lokaciju, pre nego što je ,,bio prebačen na nepoznato mesto".

,,Posmrtni ostaci brata svedoka W04446 nikada, posle rata, nisu pronađeni", piše u dokumentu tužilaštva.

Tužioci nastavljaju izvođenje dokaza protiv četvorice ratnih vođa OVK.
 
Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Izvor: Kosovo onlajn; foto: printskrin

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva