:

:

TV Most

Foto: Europol

clock

Februar 20, 2024   14:12

0

164

Svedok: U leto 1998. OVK mi je u Orahovcu otela članove porodice i ubila oca i brata

Srpski svedok izjavio je danas na suđenju Hašimu Tačiju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu da mu je OVK, u leto 1998, u Orahovcu otela članove porodice i ubila oca i brata.

 

Lider nekadašnje OVK Hašim Tači, optužen je za ratne zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. Zajedno sa Tačijem, optuženi su i tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Identitet današnjeg svedoka zaštićen je pseudonimom 0498, ali on iskaz u sudnici daje bez drugih zaštitnih mera.

Svedočeći na osnovu onoga što mu je ispričala majka, koja je preminula 2007., svedok je rekao da mu je OVK, 17. jula 1998. kod Orahovca, otela oca, majku, brata, snaju i tek rodjenog bratića dok su se privatnim automobilom vraćali iz Vrnjačke Banje.

Oca i brata svedoka, vojnici OVK su odveli ka Mališevu i više nikada nisu viđeni živi.

Svedokovu majku, snaju i bratića, OVK je osam dana držala u policijskoj stanici u tom gradu.

"Majka je rekla da je čula jauke iz podruma policijske stanice", izjavio je svedok.

Prema optužnici, u policijskoj stanici u Mališevu bio je jedan od desetina pritvora u kojima je OVK nezakonito držala, mučila i zlostavljala sve koje je smatrala protivnicima.

Zajedno sa drugim ženama i decom, ali i muškarcima "pognutih glava", svedokova majka i snaha s bebom, posle osam dana, bile su prebačene autobusom na drugu lokaciju.

Posle ukupno dve nedelje u rukama OVK, puštene su na slobodu, kazao je svedok.

Potvrdu da mu je OVK ubila oca i brata, svedok je dobio tek 2007. godine kada su pronadjeni njihovi posmrtni ostaci.

"Naša DNK je 2007. pronadjena na posmrtnim ostacima...Kad su nam javili, majka se razbolela i za mesec dana je umrla...U martu mesecu je preminula, a ja sam u junu preuzeo tela", ispričao je svedok 0498.

U leto 1998., svedok je nestanak brata i oca prijavio misiji Oebs, Lekarima bez granica, policiji Srbije i drugim institucijama, ali bez rezultata.

"Učestovao sam u potrazi i Maršu mira od Orahovca do Dragobilja, gde smo tražili svoje u oktobru ili novembru 1998, kada je OVK tamo pustila dvojicu novinara. Mislili smo da su tamo i naši kidnapovani. Bilo je oko 4.000 ljudi", opisao je svedok.

O nestanku oca i brata, svedok je, kako je rekao, "svakodnevno" razgovarao sa majkom "koja je tugovala i tražila muža i sina".

Majka "od 1998. do 2007. nikada nije promenila priču, govorila je samo ono što joj se desilo".

"Svi su nam pričali da su živi, da prinudno rade u nekom logoru, u rudniku, ali to nije bilo tačno", kazao je svedok.

U nastavku suđenja, svedoka 0498 unakrsno ispituju branioci optuženih.

Današnji svedok je 46. od početka suđenja, 3. aprila prošle godine, a tužioci su planirali da tokom procesa izvedu ukupno 300 svedoka. Taj dokazni postupak moraju, po odluci sudija, da završe do aprila 2025.

Za današnje zasedanje, ranije je bio najavljen nastavak svedočenja bivšeg pripadnika OVK Hajruša Kurtaja, ali je raspored svedoka promenjen bez objašnjenja.

Svedok tvrdio da je Jakup Krasnići ispitivao otete Srbe u Mališevu

U nastavku iskaza na suđenju bivšim vođama OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, zaštićeni svedok 0498 tvrdio je da je Krasnići, u leto 1998, bio kod otetih Srba u policijskoj stanici u Mališevu.

Svedok je tvrdio da je Krasnići pitao za lične podatke njegovu majku i snaju, koje je OVK otela i pritvorila u Mališevu.

Pripadnici OVK su, 17. jula 1998., na putu kod Orahovca, gde su živeli, otela svedokovog oca, brata, majku i snaju s bebom. Pošto su ih pritvorili u policijskoj stanici Mališevu, oca i brata niko više nije video žive, a majka i snaja su puštene posle dve nedelje.

Tokom unakrsnog ispitivanja svedoka, odbrana je negirala da je Krasnići ikada bio u policijskoj stanici u Mališevu.

Branilac Ejdan Elis pozivao se na to da svedokova majka nikada nije pomenula Krasnićija u brojnim izjavama policiji, sudovima i međunarodnim misijama.

Svedok, Srbin iz Orahovca, ostao je, međutim, pri tvrdnji da mu je majka ispričala da je Krasnići od nje i njene snaje tražio "lične podatke" dok su bile pritvorene u policijskoj stanici u Mališevu.

Advokat Elis citirao je iz izjava da je svedokova majka kao osobu koja je od nje tražila lične podatke navela Jakupa Hotija, drugog starešinu OVK u Mališevu. Svedok je uzvratio da mu je majka ispričala da joj je Hoti u pritvoru pomagao i donosio hranu, ali da je on samo "otvarao i zatvarao vrata".

"Majka mi je rekla da je Jakup Krasnići došao, predstavio se i lično ih pitao ko su i šta su... Nisam ja to izmislio, nisam ni znao ko je Krasnići", ponovio je svedok više puta.

Dodao je, međutim, da on nije bio prisutan i da samo prenosi majčine reči. 

"Ja nisam bio tamo, nisam video, a da jesam ne bih sada bio ovde. Nijedan muškarac nije odatle izašao živ, svi su ubijeni".

Advokat Elis predočio je i da su svedokovoj majci, tokom istraga, bile pokazane tri različite Krasnićijeve fotografije, ali da ona nije mogla da ga identifikuje.

Svedok je rekao da je njegova majka prepoznala Krasnićija kao čoveka koji ju je u pritvoru OVK pitao za ime kada ga je kasnije videla na televiziji.

"Ja tvrdim da mi je majka rekla da je to bio Jakup Krasnići i da joj je uzeo ime i prezime...Da li je to bio on lično ili neki drugi Krasnići, ne mogu da tvrdim", izjavio je svedok, posle braniočeve sugestije da su u OVK u Mališevu bili i Gani i Skender Krasnići.

Kao glavne organizatore otmice članova njegove porodice, svedok je, pozivajući se na ono što mu je majka rekla, naveo pripadnike OVK Ismeta Taru i Sabahudina Cenu, koje je od ranije poznavao.

Tela svedokovog oca i brata identifikovana su tek 2007, a njegova majka umrla je, kako je rekao, pre nego što je ih je porodica preuzela i sahranila.
 
Svedok 0498 završio je iskaz, a u nastavku suđenja, tužioci će pred sudije izvesti sledećeg svedoka.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

U šest tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Kransići optuženi su za zločine protiv čovečnosti, a u četiri tačke za ratne zločine.

Od hapšenja u novembru 2020. svi optuženi su u sudskom pritvoru u Hagu.

Izvor: Kosovo Onlajn

OVKsuđenjeHagsvedokOrahovacotmice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva