:

:

TV Most

clock

Septembar 12, 2020   16:08

0

121

Svet: Više od 70.000 žrtava korona virusa u Meksiku, u Indiji novi rekord broja obolelih

Broj smrtnih slučajeva od korona virusa u Meksiku povećao se za 543, a ukupan broj preminulih od početka pandemije dostigao 70.183, saopštile su zdravstvene vlasti.

U poslednja 24 sata potvrđeno je još 5.935 slučajeva korona virusa, a ukupan broj inficiranih je 658.299, navodi TASS.

Meksiko je po broju inficiranih na sedmom mestu u svetu, a po broju umrlih je četvrti, posle SAD, Brazila i Indije.

U Kolumbiji više od 700.000 zaraženih korona virusom

Broj zaraženih korona virusom u Kolumbiji dostigao je 702.088, a od početka pandemije umrlo je ukupno 22.518 ljudi. U Kolumbiji je trenutno aktivno više od 95.398 slučajeva infekcije, navodi TASS. U glavnom gradu Bogoti registrovana je trećina potvrđenih slučajeva.

Kolumbija je na šestom mestu u svetu po broju infciiranih.

Broj umrlih u Brazilu od korona virusa premašio 130.000

U Brazilu je potvrđeno 43.718 novih slučajeva korona virusa, a ukupan broj inficiranih dostigao je 4.282.164.

Od kovid-19 umrle su još 874 osobe, a od početka pandemije umrlo je ukupno 130.396 ljudi, prenosi TASS podatke Ministarstva zdravlja Brazila.

Brazil je na trećem mestu u svetu po broju inficiranih korona virusom, posle SAD i Indije, a na drugom mestu u svetu po broju smrtnih slučajeva, posle SAD.

Indija drugi dan ima rekordan broj novozaraženih - 97.570

Indija drugi dan zaredom beleži rekord u broju novozaraženih korona virusom, a u poslednja 24 sata potvrđeno je 97.570 novih slučajeva infekcije, pokazuju podaci indijskog ministarstva zdravlja.

Indija ima ukupno više od 4,65 miliona potvrđenih slučajeva korona virusa i po broju zaraženih je duga u svetu, posle SAD.Međutim, Indija beleži najveći broj novozaraženih korona virusom. U toj zemlji je od kovid-19 umrlo više od 77.000 ljudi, a po broju umrlih Indija je na trećem mestu u svetu, posle SAD i Brazila.

U SAD još 37.451 zaraženih i još 1.091 žrtva

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prijavio je u petak u SAD još 37.451 slučaj korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 6.381.013.

Preminula je još 1.091 osoba, tako da je ukupan broj žrtava u SAD dostigao 191.353, dodaje CDC.

Rojters podseća da se ovi podaci CDC ne podudaraju nužno sa brojkama koje prijavljuju savezne države u SAD.

U Australiji do sada umrlo 803 ljudi

Broj preminulih od kovid-19 u Australiji danas je dostigao 803, od kojih je ukupno 716 zabeleženo u državi Viktorija, drugoj po broju stanovnika i žarištu pandemije u zemlji. 

U Viktoriji, u kojoj je dnevni porast broja zaraženih vrhunac dostigao početkom avgusta, premašivši 700 slučajeva, broj novozaraženih je nastavio da opada, pa je danas zabeležno 37 novozaraženih - najmanje od kraja juna.

U Melburnu, glavnom gradu Viktorije, za još dve sedmice produžen je karantin koji je uveden zbog pandemije, navodi Rojters.

Poređenja radi, susedna država Novi Južni Vels, prva po broju stanovnika u Australiji, danas je zabeležila šest novih slučajeva kovid-19, dok su u državi Kvinslend proteklih sedmica registrovani izolovani slučajevi, a korona virus je praktično eliminisan u svim ostalim delovima zemlje.

Australija je do sada registrovala više od 26.500 slučajeva kovid-19.

Prvi put od sredine marta,u Kanadi nema novih žrtava 

Prvi put od sredine marta, u Kanadi nisu zabeleženi novi smrtni slučajevi prouzrokovani oboljevanjem od kovid-19, saopštile su zdravstvene vlasti u toj zemlji.

Zaključno s jučerašnjim danom, ukupan broj preminulih od kovid-19 u Kanadi ostao je na 9.163, dok je broj novozaraženih porastao za 702, na 135.626, delom i zbog ublažavanja restriktivnih mera u najvećem delu zemlje i priprema za povratak na klasičnu školsku nastavu. Blagi porast broja novozaraženih naveo je vlasti jednog broja kanadskih provincija da uvedu nova ograničenja usmerena ka sprečavanju širenja epidemije korona virusa.

Ipak, kako podseća Rojters, epidemiološka situacija u Kanadi znatno je povoljnija nego u susednim Sjedinjenim Američkim Državama, gde je kovid-19 odneo više od 190.000 života, a broj zaraženih premašuje 6.380.000 ljudi.

Rekordna smrtnost od kovida na Filipinima 

Ministarstvo zdravstva Filipina je saopštilo danas da je u poslednja 24 sata evidentiran rekordan broj smrtnih slučajeva među kovid pacijentima, čak 186, i to je ujedno najveći dnevni broj preminulih do sada u zemljama jugoistočne Azije.

Ukupan broj smrtnih ishoda među kovid pacijentima na Filipinima je 4.292, a broj do sada potvrđenih slučajeva iznosi 257.863, prenosi Rojters.

Strože protivepidemijske mere u Istanbulu

U sklopu novih protivepidemijskih mera koje je uveo guverner Istanbula, kompanijama koje se bave organizovanjem krstarenja brodom biće zabranjeno da svoja plovila stavljaju na raspolaganje za održavanje venčanja i sličnih okupljanja.

Zbog restriktivnih mera koje su usled pandemije COVIDa-19 i ranije bile na snazi kada su u pitanju proslave povodom venčanja i veridbi, neki stanovnici Istanbula su takve skupove organizovali na kruzerima koji plove Bosforom, ali to sada više neće biti moguće.

Restriktivne mere u Turskoj ublažene su u junu, ali je usled toga broj novozaraženih i umrlih počeo da raste i potom se vratio na nivo zabeležen sredinom maja.

Kako navodi AP, bilo je predviđeno da nove, strože mere u Istanbulu stupe na snagu danas, ali su odložene za ponedeljak.

Odlukom guvernera, između ostalog je ponovo uvedena zabrana održavanja koncerata i festivala na otvorenom.

U Turskoj je juče registrovano još 56 smrtnih slučajeva izazvanih korona virusom, kao i 1.671 novozaraženi, čime je ukupan broj preminulih u toj zemlji dostigao 6.951, a broj inficiranih gotovo 290.000.

UAE potvrdili rekordnih 1.007 novih slučajeva korone

Ujedinjeni Arapski Emirati su potvrdili 1.007 novih slučajeva zaraze, najviše u jednom danu od početka pandemije.

Sve do prošlog meseca, u UAE je zabeležen trend pada broja novozaraženih, od kada je u maju potvrđen rekord od 994 novih slučajeva. Međutim, od 3. avgusta, kada je test na korona virus dao pozitivan rezultat kod 164 ljudi, broj obolelih raste, prenosi agencija Rojters.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, u UAE je od početka pandemije zaraženo preko 77.000 ljudi, a preminulo blizu 400.

Izvor: RTV, T a n j u g

koronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva