:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Februar 27, 2020   8:35

0

16

Tači: Donositi odluke u prilog strateškog partnerstva sa SAD

Američki stav je jasan - Kosovo treba da pokaže da je spremno da obezbedi američku podršku svom ekonomskom razvoju, izjavio je kosovski predsednik Hašim Tači posle susreta sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Vašingtonu, odgovarajući na pitanje da li će Priština biti kažnjena ako ne ukine takse od sto odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH.

“Mislim da kosovske političke stranke i vlada treba da donose odluke koje idu u prilog jačanja strateškog partnerstva sa SAD. Nije mudro sukobljavati se i tako nauditi strateškim odosima sa SAD, NATO i Evropskom unijom”, rekao je Tači za albanski servis Glasa Amerike.

On je dodao da ceni lično zalaganje Pompea, ali i pisma koja je njemu i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću uputio američki predsednik Donald Tramp.

U tim pismima, kako je naveo, Tramp je ukazao na neophodnost postizanja konačnog dogovora između Beograda i Prištine.

To bi, kako je naveo, značilo trajan mir i "međusobno priznavanje dve zemlje".

"Potpuno sam uveren da je pod vođstvom predsednika Trampa, značajnu ulogu sekretara Pompea, dinamike i inventivnosti koju je ambasador Ričard Grenel uneo u ovaj proces, tako nešto ostvarivo. Naravno, i evropski partneri treba da slede dinamičnu i lidersku ulogu SAD”, rekao je Tači.

On je dodao da je od Pompea zatražio da SAD nastave lidersku ulogu, što mu je, kako tvrdi, američki državni sekretar i obećao.

"Istovremeno sam iskazao spremnost Kosova da bude deo NATO-a što je pre moguće - jer imamo profesionalnu i multietničku vojsku u skladu sa standardima Severnoatlantske alijanse”, rekao je Tači.

Dodao je da je rekao da je potpuno uveren da će SAD nastaviti da podržavaju druge korake Prištine, posebno ulazak u Program partnerstva za mir, a zatim i u, kako tvrdi, NATO.

Tači se, kako je ranije saopšteno, sastao u Vašingtonu sa Pompeom s kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine.

Izvor: T a n j u g

Hašim TačiSADKosovoEUdijalog BG-PR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva