:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Jun 29, 2020   20:30

0

183

Tači: Ukoliko potvrde optužnicu, podnosim ostavku

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da će podneti ostavku ukoliko Specijalni sud za zločine OVK potvrdi optužnicu, čiji je nacrt načinilo tužilaštvo tog suda.

"Sledećih dana, konsultovaću se sa političkim liderima oko narednih koraka. Uveravam vas još jednom, neću se suočavati sa pravdom iz ove kancelarije. Ukoliko optužnica bude potvrđena, odmah ću podneti ostavku", rekao je Tači.

"Neću dozvoliti da ove lažne optužbe odvrate pažnju Kosova sa zauzimanja svog mesta u međunarodnoj zajednici, kao članice Ujedinjenih nacija, NATO i Evropske unije", rekao je Tači.

Kaže da je možda pravio političke greške, ali ratne zločine nikada.

Tvrdi da je nevin, da zločin nije počinio i da je "jedini zakon koji je pogazio bio Miloševićev".

Dodaje da nije oklevao, zajedno s prijateljima po oružju, da ratuje protiv Srbije, oružjem i diplomatijom, zanemarujući "cenu koju je možda morao da plati, čak i svoj život".

Poručio je da je rat gotov i da će, kao i u prethodne dve decenije, "raditi na miru i pomirenju sa Srbijom i celim Balkanom". 

"Živim za istorijsku misiju kojoj pripadam zajedno sa Kadrijem Veseljijem, Ramušom Haradinajem, Fatmirom Ljimajem i mnogim drugima koji su bili prvi u borbi za slobodu, ali koji su prvi kasnije pogođeni i napadnuti posle rata", naveo je Tači. 

Govor nekadašnjeg političkog lidera OVK unapred je podeljen medijima.

Tači je pred medije izašao sa nekoliko dana zakašnjenja i posle razgovora sa albanskim premijerom Edijem Ramom, koji je optužnice protiv čelnika Demokratske partije Kosova nazvao "delom šireg plana napada na Kosovo i Albance".

Specijalno tužilaštvo suda za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova predalo je veću ovog tribunala predlog optužnice, kojim se nekadašnji politički lider OVK Hašim Tači i šef njegove tajne policije Kadri Veselji terete za ubistvo 100 osoba, kao i za niz drugih nedela.

Iako detalji ove optužnice nisu obelodanjeni, još krajem 2017. godine bilo je jasno da je tužilaštvo novog suda sa sedištem u Hagu pokrenulo istragu protiv političkog lidera OVK i komandanta tajne policije, ali bez objavljivanja bilo kakvih detalja te istrage.

Istraga protiv Veseljija se vodila zbog odgovornosti koju snosi kao nekadašnji šef ŠIK-a, obaveštajne službe OVK, a imena dvojice lidera OVK pojavila su se u kontekstu mogućeg podizanja optužnica pošto je Tači pokrenuo ozbiljnu političku inicijativu usmerenu ka ukidanju Specijalnog suda za zločine OVK.

Izvor: RTS, TV Most

Hašim TačioptužnicaostavkaKosovoOVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva