:

:

TV Most

clock

Septembar 15, 2020   20:47

0

158

Tači upozorava zbog ponovnog otvaranja pitanja ZSO

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je ponovno otvaranje teme Zajednice srpskih opština u Briselu, "korak unazad za Kosovo", da je razgovor na tu temu "opasan" i da predstavlja "dnevni red Srbije".

 

"Ponovno otvaranje pitanja Zajednice u Briselu, posle jedne decenije, predstavlja zastoj za Kosovo. To je udarac za kosovsku državnost i kršenje suvereniteta i rizik za stvaranje Republike Srba na Kosovu", rekao je Tači nakon učešća na ceremoniji organizovanoj u Prištini povodom jevrejske Nove godine.

Smatra da i parlament ima takvo mišljenje.

"Kosovo mora da bude veoma oprezno. Niko nema pravo da sedne da razgovara ili pregovara, a kamoli da tvrdi da će da postigne novi sporazum za Zajednicu", rekao je Tači.

Tači tvrdi da je što se formiranja Zajednice sve završeno 2013. godine i da, po mišljenju ustavnog suda Kosova, sve što može da se učini mora da bude urađeno u skladu sa ustavom i zakonima Kosova.

Kosovski ustavni sud proglasio je da sporazum o ZSO iz 2013. godine, a koji je ratifikovala Skupština Kosova nije u potpunosti u skladu sa duhom Ustava.

Ustavni sud je zaključio da pravni akt kosovske vlade i statut o principima ZSO moraju da ispunjavaju ustavne standarde.

Izvor: RTS

Hašim TačiZSOKosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva