:

:

TV Most

clock

Jun 09, 2020   10:02

0

165

Tahiri: EU samo priprema teren za dijalog, ali ne i teme

Prištinski politikolog Ramuš Tahiri ocenio je da su očekivanja od nastavka dijalog velika i da bi tokom tih razgovora moglo biti reči o realizaciji dosadašnjih sporazuma, uključujući i poslednja tri potpisana u prisustvu sprecijanog izaslanika predsednika SAD za odnose Beograda i Prištine Ričarda Grenela.

"Važno je da tokom juna počnu razgovori u Briselu, da delegacije budu kompletne i da svaka strana iznese svoje viđenje i da se vidi dokle se stiglo u realizaciji sporazuma", rekao je Tahiri za T a n j u g  i dodao da razgovor Hašima Tačija i Aleksandra Vučića svakako ne vidi pre septembra.

Tahiri je podsetio da EU i SAD nikada nisu predlagale ništa, da one samo pripremaju teren za razgovor.

"Kada su Beograd i Prišitna imali različito mišljenje nikada nisu zauzeli stav već su govorili sami se dogovorite", rekao je Tahiri.

Prema njegovim rečima, razumljivo je da će u nastavku dijaloga interes biti formiranje ZSO i njena ovlašćenja kao i odnosi i veze sa Srbijom, a isto tako i tri tehnička sporazuma potpisana uz posredovanje specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela o avio, drumskom i železničkom saobraćaju.

Tahiri je podsetio i na međusobne optužbe dve strane da sporazumi nisu relizovani, da se sprovode delimično ili u delu koji odgovara jednima ili drugima.

"Postoji nesporazumi koji unazađuju ili sputavaju sporazume", rekao je Tahiri i podsetio da kada je reč o Zajednici srpskih opština postoji odluka Ustavnog suda Kosova koja kaže da ZSO nije u skladu sa Ustavom.

Kao važno za nastavak razgovora Tahiri vidi to što postoji volja obe strane i EU i SAD da posreduju i da se što više normalizuju odnosi Beograda i Prištine.

"EU ne posustaje i nastoji da se postigne što više sporazuma, jer što više sporazuma imamo to manje problema ostaje da rešimo, a konačni sporazum će onda biti formalna stvar", rekao je Tahiri.

Na Kosovu je, kako dodaje, stvorena negativna atmosfera o političkim razgovorima ili o konačnom sporazumu o normalizaciji odnosa zbog priče o razgraničenju, o promeni granice ili o razmeni teritorija. Svoren je i javni stav da te razgovore ne treba da vodi Tači jer je sklon ideji o razgraničenju, rekao je Tahiri i podsetio da je briselski dijalog vodila vlada, a da će se ako dođe do sveobuhvatog dogovora uključiti predsednik Hašim Tači.

Izvor: T a n j u g

KiMSrbijaEUdijalog Bg-PRRamuš Tahiri
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva