:

:

TV Most

clock

Oktobar 15, 2023   9:31

0

94

Tanasković: Agrarni budžet nikad veći, polovina svih opredeljenih subvencija ide na poljoprivredu

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković kaže za RTS da će budžet za poljoprivredu za 2024. godinu biti "nikad veći", ako se zna da je namenjen samo jednoj godini, bez ikakvih "repova" i neisplaćenih starih dugova. Ističe da će taj novac pokriti sve planirane subvencije i podsticaje i naglašava da polovina svih subvencija opredeljenih budžetom ide na poljoprivredu.

Tanaskovićeva kaže da se nada da će već naredne godine svi poljoprivrednici u Srbiji osetiti šta je njihova država uradila za njih.

Delegacija Republike Srbije, predvođena predsednikom Republike, večeras putuje u Kinu. Pored važnih sastanaka, tamo će biti potpisani i brojni međudržavni sporazumi, između ostalog i u oblasti poljoprivrede.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, koja večeras takođe putuje u Kinu, kaže za RTS da se nada da će na stolu biti konkretnih dogovora i sporazuma kada je reč o poljoprivredi i podseća da su u julu već usaglašeni sertifikati za izvoz meda i hrane za kućne ljubimce.

"Dokaz koliko je veliko interesovanje kineskog tržišta za naš med je to što pčelari već uveliko spremaju papirologiju za izvoz. Prvi kamioni kreću i ja se nadam da ćemo otvoriti još jedan put do kineskog tržišta i da će voće biti u pitanju", ističe ministarka Tanasković.

Navodi da se paralelno spremaju jabuka, piletina, suva šljiva i ističe da će biti zadovoljna šta god od toga bude na stolu.

"Dovoljno je da kažem da se ti sertifikati u proseku usklađuju već šest godina sa Kinom i to nije nimalo lak posao. Kinesko tržište je veoma zahtevno", naglašava Tanaskovićeva.

"Na kraju 2023. neće ostati nijedan rep i neće biti starih dugova"

Budžet za poljoprivredu za 2024. godinu predviđa 105 milijardi dinara. Ministarka Tanasković ističe da će taj novac pokriti sve planirane subvencije i podsticaje.

"Jeste budžet 2023. nakon rebalansa 114,4 milijarde, ali moram da napomenem da je 105 milijardi za 2024. po prvi put unazad sigurno više od 20 godina budžet te godine. Na kraju 2023. neće ostati nijedan rep i neće biti neisplaćenih starih dugova. Zato je budžet 2023. toliko velik, zato što je pokrivao i 2022. i čak deo 2021. godine", objašnjava Tanaskovićeva.

Poziva sve poljoprivrednike koji dopunjuju svoje zahteve da to urade što pre i ističe da je Ministarstvo spremno i da ima novac da sve izmiri do kraja godine.

Ministarka naglašava da je 105 milijardi "nikad veći budžet" ako se zna da je namenjen samo jednoj godini, bez ikakvih "repova".

"On čini šest odsto svih poreskih prihoda. Ono što je još bitniji podatak jeste da on čini 48 odsto svih subvencija Republike Srbije. Polovina svih subvencija opredeljenih budžetom ide na poljoprivredu", naglašava Tanaskovićeva.

Pored povećanja subvencija koja su već dogovorena ove godine i isplaćivana u trećem i četvrtom kvartalu, Terzićeva najavljuje da će od prvog januara 2024. biti povećan i iznos za ovce i ovnove i koze i jarčeve sa 7.000 na 10.000 dinara.

"Takođe, u budžetu za 2024. su povećana davanja za koke i povećani su iznosi za pčelare sa 800 na 1.000 dinara po košnici. Tako da smo kompletno stočarstvo zaokružili. Zaokružili smo i što se tiče ratarstva u smislu da će 18.000 dinara biti isplaćeno, sa tim da ćemo praviti projekcije da idemo možda tokom godine i na još neki dodatak", ističe Tanaskovićeva.

"Treba da izguramo ovu 2023. i zato su se sva davanja povećala"

Ministarka Tanasković kaže da je 2023. bila jako teška godina za poljoprivredu, ali da nije godina koja treba da bude reper.

"Sve su cene u Evropi pale. Nisu pale cene srpskih proizvoda nego su pale kompletno cene u Evropi. Treba da izguramo ovu 2023. i zato su se sva davanja povećala, zato je sve što smo uradili išlo u pravcu da sačuvamo našu primarnu poljoprivrednu proizvodnju", naglašava Tanaskovićeva.

Menja se i Zakon o podsticajima, koji je već je u skupštinskoj proceduri, a ministarka Tanasković kaže da je osnovna novina to što je do sada finansirano do 20 hektara, a od 2024. će se finansirati do 100 hektara.

"I to je pomoć ratarima, pre svega. Pored toga, uvedena je refakcija 50 dinara po litri goriva. Smanjili smo rok žalbe sa 15 na osam dana, kako bi brže dobijali novac. Gledali smo da idemo sve u korak sa tim da naši poljoprivredni proizvođači imaju jedan transparentan i veliki budžet, predvidiv za njih", ističe Tanaskovićeva.

Kaže da se nada da će već 2024. godine svi poljoprivrednici u Srbiji osetiti šta je to njihova država uradila za njih.

"Paljenjem strnjišta uništava se plodno zemljište"

Ministarka je u subotu sa predstavnicima Sektora za vanredne situacije bila u vanrednoj kontroli Sremskog okruga zbog paljenja strnjišta. Gotovo 10.000 požara bilo je zbog toga na otvorenom.

Tanaskovićeva kaže da je ideja te akcije, koja će biti sprovedena u celoj Srbiji, da se podigne svest o tome koliko su ti požari opasni.

"Juče, dok je trajala akcija, imali smo slučaj da je čovek zapalio svoju njivu, požar se proširio na seno i na kuću. On je povređen, ima preko 70 godina. To su stvari koje se svakodnevno dešavaju baš našim poljoprivrednicima. Da ne pričamo o tome kakvo ekološko zagađenje izazivaju. Na kraju krajeva, uništavaju svoje plodno zemljište", ističe Tanaskovićeva.

Kaže da poljoprivrednici, umesto da pale, mogu da odu do prve stručne službe i dobiju savet šta da urade sa strnjikom.

Izvor: RTS

Jelena Tanaskovićpoljoprivreda
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva