:

:

TV Most

Foto: krone.at

clock

Novembar 02, 2020   22:14

0

248

Teroristički napad u Beču, više mrtvih i ranjenih

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer izjavio je da se večeras u centru Beča desio teroristički napad i da verovatno ima više mrtvih i ranjenih.

Nehamer je, u izjavi za javni servis ORF, kazao da je napad u centru Beča još u toku, da policija pretpostavlja da ima više napadača koji su koristili duge cevi. Ima više ranjenih i mrtvih, kaže Nehamer, ali ne daje broj. On je pozvao građane da ostanu u svojim stanovima.

Portparol Udruženja bečkih bolnica Kristof Miro rekao je agenciji APA da je troje povrđenih, nakon napada u centru grada, dovezeno u klinike pod upravom ove institucije.

Te osobe su zadobile teže povrede, a Miro nije mogao da potvrdi da li se radi o ranama iz vatrenog oružja ili eksplozije, jer postoje i spekulacije medija da se jedan napadač "digao" u vazduh.

Svedoci kažu da je reč o više napada

Na osnovu izjava svedoka koji se javljaju ORF-u čini se da je reč o više koordinisanih napada na nekoliko mesta. Govori se i o jednoj otmici i talačkoj krizi, ali to nije potvrđeno, javlja dopisnica RTS-a.

Takođe, reporter ORF-a je spomenuo da je reč o terorističkom napadu sa islamističkom pozadinom, ali nema zvanične potvrde. 

Vest o navodnom uzimanju talaca u Beču je lažna

Informacija o navodnoj otmici i uzimanju talaca, tokom večerašnjeg terorističkog napada u centru Beča, bila je lažna vest, potvrđeno je austrijskoj televiziji Puls 24.

Posle pucnjave u centru Beča pojavila se spekulacija da je došlo do otmice u japanskom restoranu "Akakiko" u ulici Mariahilferštrase.

Televiziji "Puls 24" potvrđeno je da nije bilo uzimanja talaca i da se radilo o lažnoj informaciji, koju su proverili čuvari reda.

Policija je, usled brojnih spekulacija koje se šire, zamolila građane preko tvitera da ne šire lažne vesti i neproverene informacije o broju povređenih i ubijenih.

Napadi na šest lokacija

Napad u Beču dogodio se na šest lokacija. Sve lokacije bile su u blizini sinagoge. 

Tokom večerašnjeg napada u Beču ubijen je jedan prolaznik, kao i jedan napadač, a ima i više povređenih, rekao je večeras portparol policije Harald Seres.

Seres je kazao da je policija uspela da ubije jednog osumnjičenog za oružani napad u centru Beča, a kod njega je nađena "duga cev".

Kada je reč o identitetu ubijenog, rekao je da je u toku istraga i da ne može ništa da kaže o tome, kao ni o pozadini napada, koji je počeo oko 20 časova.

 U centru Beča večeras su ispaljeni hici kod sinagoge, a mediji navode da je napadač pucao na policajca koji je čuvao sinagogu i da je on životno ugrožen. Policija je potvrdila da se radilo o napadu na sinagogu i da je u toku velika intervencija u centru Beča i zamolila građane da izbegavaju centar grada.

Izvor: T a n j u g , RTS

Bečteroristički napadKarl Nehamer
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva