:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 18, 2022   11:17

0

19

Tiodorović: Ne zna se uzrok akutnog hepatitisa kod dece

Još se ne može precizno reći i sa sigurnošću tvrditi šta izaziva akutni hepatitis kod dece, od koga je obolelo 450 dece u 30 zemalja sveta, ali postoje pretpostavke koje ukazuju da se možda radi i o koroni, a ne samo o adenovirusu 41, rekao je za današnji "Blic" epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Govoreći o misterioznom virusu, Tiodorović je naveo da naučnici nisu konkretno zauzeli stav o čemu se tačno radi, pa bi stoga valjalo sačekati sa konačnom dijagnozom.

On dalje objašnjava da, kada je misteriozni hepatitis u pitanju, niko nije ništa precizno rekao o uzročniku, ali svi negiraju vezu sa poznatim hepatitisima, jer su sva deca testirana na A,B,C,D, E tip.

Tiodorović kaže da nema mesta panici, ali da treba pratiti decu i održavati higijenu, kako ruku, tako i hrane i svega onoga sa čime su u kontaktu.

Takođe je istakao da ako su deca bila u kontaktu sa zaraženima kovidom, moraju se testirati.

"Što je mlađi organizam, to može biti opasniji akutni hepatitis. Mi imamo jedno dete koje je otišlo u Italiju i dobro je što je to urađeno. Tamo je specijalna bolnica za bolesti jetre koja je usko specijalizovna", naglasio je Tiodorović.

On je poručio roditeljima da nema mesta panici, da je obolelo dete u Srbiji izuzetak, ali da svakako treba pratiti decu, kada je u pitanju kovid ili hepatitis.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva