:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Jun 19, 2019   8:28

0

316

Tradicionalni koncert muzičke škole “Stevan Mokranjac” u okviru Vidovdanskih svečanosti

Učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, koja ove godine slavi jubilarnu 70-u  godišnjicu postojanja održali su sinoć tradicionalni koncert u okviru Vidovdanskih svečanosti.

Za učenike i profesore ovo je bila još jedna prilika da svoju školu predstave na najbolji način, a posetioci su mogli da uživaju u koncertu koji se bitno razlikovao od svih dosadašnjih.

Na sceni su se smenjivali izvođači na klaviru, harmonici ali i violini,a nije izostala i dobra stara etno pesma, a sve to praćeno je besedom upravo o velikom srpskom kompozitoru i muzičkom pedagogu Stevanu Stojanoviću Mokranjcu čije ime i nosi ova škola.

Zasluga za ovakav scenario ove godine pripala je profesorki srpskog jezika  Radmili Miljković, koja kaže da je ideja bila da se kroz muziku koju su učenici izvodili ispriča i prića o životu i radu Stevana Mokranjca.

„Učenici su zaista posvećeni, ima dosta talentovane dece koja postižu dobre rezultate na takmičenjima širom Srbije, a ja sam bila tu da samo pomognem da kroz muziku ispričamo i priču o životu i stvaralaštvu ovog velikog kompozitora“, kazala je Miljkovićeva.

Na kraju koncerta, direktor muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Andrija Jović,  uručio je zahvalnice učenicima koji su ostvarili značajne reziltate na takmičenjima i istakao da je ponosan izvanrednim uspesima svojih učenika, kako na međunarodnim takmičenjima u harmonici i klaviru, tako i republičkim na kojima su ostvareni značajni rezulteti.

Sava Zdravković, Milana Dimitrijević i Filip Mirković, kao i njihovi profesori dobili su zahvalnice za ostvarene rezultate, a direktor Jović je istakao da će ova škola nastaviti da radi i da će se truditi da ostane jedan od glavnih aktera kulturnih dešavanja na ovom prostoru.

Muzička škola „Stevan Mokranjac“ osnovana je daleke 1949 godine u Prištini , kao gradska niža muzička škola. A 1961 godine formirano je prvo odeljenje srednje muzičke škole pri tadašnjoj učiteljskoj gimnaziji. Škola ubrzo dobija i školsku zgradu i od tada nosi ime velikog srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca.

Nakon ratnih dešavanja, kao i sve srpske institucije škola nastavlja svoj rad u izgnanstvu, pa sve do 2015. Godine biva smeštena u OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici.

Zahvaljujući opštini Gračanica ova škola  od 2015.  godine ima svoj prostor i mnogo bolje uslove za rad  u obrazovnom centru u Lapljem Selu.

Izvor: RTV Gračanica

KiMGračanicaMuzička škola "Stevan Mokranjac"jubilejkoncert
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva