:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Mart 11, 2019   9:41

0

224

Traga se za crnim kutijama "Etiopijan erlajnsa"

Nastavlja se potraga za crnim kutijama nakon pada aviona u Etiopiji, na letu od Adis Abebe za Najrobi. Od 157 stradalih, 19 je radilo za Ujedinjene nacije, a među njima i državljanin Srbije Đorđe Vdović. On je bio zaposlen u Svetskom programu za hranu i osim našeg pasoša, imao je putnu ispravu Ujedinjenih nacija. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je preko naše ambasade u Adis Abebi – ličnu poruku saučešća državnom vrhu Etiopije.

Zastave Ujedinjenih nacija i njenih agencija danas će biti spuštene na pola koplja, zbog pogibije njenih 19 članova i saradnika čiji se let na Samit posvećen zaštiti životne sredine u Najrobiju, završio tragično.

Među njima je i državljanin Srbije Đorđe Vdović poznat po humanitarnom radu u različitim delovima sveta: pomagao je izbeglicama na teritoriji Republike Srpske, u spasavanju žrtava tokom bombardovanja Srbije 1999. godine, 23 godine je učestvovao u programima za nabavku hrane gladnima u Africi i Aziji, u rešavanju kriznih situacija...

Iza sebe je ostavio ženu i dvoje dece.

"Boing 737 maks" korišćen je tek nekoliko meseci i nije, kažu, imao vidljive tehničke mane, pa se o mogućem uzroku pada, za sada, samo nagađa. Tek pronalaskom crnih kutija koje beleže podatke o letu i komunikaciju pilota u kokpitu, istražitelji će moći da zaključe izveštaj o nesreći.

Prema prvim informacijama, pilot nije imao mnogo iskustva.

"Pilot 'boinga 737' Muhamed Nur Muhamed imao je više od 200 sati letenja. Nakon prijema aviona, izvršili smo prvu proveru letelice 4. februara ove godine. To je potpuno nov avion i do sada nisu prijavljene nikakve tehničke mane. Međunarodna praksa nalaže da se u istragu uključi američka Nacionalna agencija za bezbednost saobraćaja", navodi  Tevolde Gebremarijam, izvršni direktor "Etiopijan erlajnsa".

I Parisko tužilaštvo otvorilo je istragu povodom tragične avionske nesreće u Etiopiji, jer je među stradalim putnicima iz 35 država, bilo i osam francuskih državljana.

Francuska kompanija "Safran" je zajedno s američkim "Dženeral elektrikom" proizvodila motore za Boingove avione. Pritisak na američkog proizvođača sve je veći, a Kineske avijatičarske vlasti naredile su prizemljenje svih aviona istog modela.

"Od eksplozije pri udaru u zemlju nastao je ogroman krater, krila aviona su se raspala, a njihovi delovi raspršili su se na sve strane. Trup letelice je pod zemljom i sada ga iskopavamo da bismo otkrili šta se dogodilo", navodi Vang Guangi iz Spasilačke službe.

Si-En-En podseća da je ovo drugi pad novog "boinga" u poslednjih pet meseci – u oktobru je poginulo 189 osoba u avionskoj nesreći blizu obala Indonezije.

Aviokompanija Etiopijan erlajns prizemljila je sve aviona Boing 737 Maks 8 iz bezbednosnih razloga, nakon jučerašnje nesreće u kojoj je život izgubilo svih 157 ljudi u avionu.

Iako još nije utvrđen uzrok pada aviona, aviokompanija odlučila je da prizemlji preostala četiri aviona Boing 737 do daljeg kao "dodatnu meru predostrožnosti", prenela je agencija AP.

Izvor: RTS

EtiopijaAvionska nesreća
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva