:

:

TV Most

clock

Decembar 04, 2023   20:01

0

231

Tribina „Kosovo i Metohija: Od istorijskog revizionizma do pravnog paradoksa“: Kulturna, duhovna i naučna tradicija

Tribina „Kosovo i Metohija: Od istorijskog revizionizma do pravnog paradoksa“ održana je večeras u amfiteatru Filizofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Na tribini su govorili prof. dr Suzana Rajić, šef katedre za modernu srpsku istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu i predsednik Srpskog istorijskog društva i sudija Višeg suda u penziji Nikola Kabašić.

Posetioci večerašnje tribine imali su priliku da postave pitanja i izraze svoje interesovanje za sve aktuelne probleme i probleme Srba na Kosovu i Metohiji, njihovim pravima i modernoj istoriji.

„Ovo je mesto i prilika da čujemo reakcije javnosti, da čujemo njihova zapažanja i probleme, da ponudimo odgovore i rešenja. Rešenja uvek ima, ali ona nisu jednostavna i do njih nije lako doći. Situacija pokazuje da blagovremene reakcije mogu da urode plodom. Savremeni život nosi brojne izazove i mi na njih moramo da odgovorimo. Pošto na to ne može da odgovori pojedinac, vrlo je važno da se cela istorijska struka pozove na naučna istraživanja i na domete koje naša kulturna tradicija, duhovna i naučna baštini, kako bismo mogli da budemo odgovorni i široj javnosti ponudimo ono što se od nas očekuje kao struke“ rekla je Rajić.

Kazala je da postoji potreba za održavanjem tribine ovakvog tipa, jer je ona mesto na kojem možemo da saslušamo jedni druge, kako bismo imali adekvatan odgovor i sinhronizovano delovanje.

„Za svaku aktivnost je neophodno da razgovaramo, da razmenimo mišljenje i da se čujemo. To je cilj ove tribine. Ne da postoji neko predavanje, gde jedan sluša a drugi ćuti. Ovo je jedna razmena mišljenja i ta razmena mišljenja treba da bude naša stalna praksa“ navela je Rajić.

Ocenila je da je interesovanje mladih za ovakve teme na zavidnom nivou i poručila da je čitava akademska zajednica ali i studenti, odgovorna da „na svojim plećima iznese bar deo tereta“.

„Najbolje je kada radimo zajedno, mi slušamo njih, oni moraju da saslušaju iskustva i da pokažemo da možemo i u eri medija, komunikacija i društvenih mreža, da damo odgovor koji neće biti ostrašćen i neće biti obojen emocijama. Već ćemo se pozvati na naš racio, koji nam je uspavan. Moramo da u našim reakcijama izbegnemo strasti koje će nas dovesti do stranputice. Mi želimo da u svim okolnostima koje su teške i složene, da možemo da delujemo racionalno. Da vidimo kakve su blagovremene reakcije, kome treba da se obratimo i o čemu treba da pišemo i na koji način da obaveštavamo javnost. Mi se ne možemo žaliti na neinformisanost ako nismo doprineli da javnost bude blagovremeno informisana“ navela je Rajić.

Tribini su prisustvovali studenti, profesori i ostali građani. Tribina je održana u organizaciji Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici u saradnji sa Srpskim-istorijskim društvom.

Ranije danas, takođe u amfiteatru Filozofskog fakulteta, održano je predavanje „Srpska zemlja i srpska nacija – definisanje“ dr Uroša Šešuma.

Izvor: Radio Mitrovica sever; Foto: Radio Mitrovica sever

KiMtribina Kosovo i Metohija: Od istorijskog revizionizma do pravnog paradoksa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva