:

:

TV Most

clock

Decembar 12, 2023   18:44

0

143

Tužilaštvo: Šalja uhapšen zbog zastrašivanja, sutra pred sudom

Specijalizovano tužilaštvo saopštilo je da je bivši pripadnik OVK i bivši poslanik Hadži Šalja uhapšen zbog zastrašivanja svedoka i doveden u pritvorsku jedinicu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu. Njegovo prvo pojavljivanje pred sudom zakazano je za sutra u 14 sati.

Šalja je uhapšen u ponedeljak, 11. decembra na KiM, shodno nalozima za hapšenje i dovođenje u pritvorski objekat i na osnovu optužnice koju je potvrdio sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova, a danas je prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih veća u Hagu.

Sudija za prethodni postupak potvrdio je optužnicu protiv Hadžija Šalje 4. decembra, a optuženom je na dan hapšenja uručena optužnica na njegovom maternjem jeziku, u kojoj se navodi da su najkasnije od 5. do 12. aprila 2023, g. Šalja i saizvršioci, uključujući Sabita Januzija i Ismeta Bahtijarija kao grupa koordinisali zajedničke aktivnosti pre i nakon što su g. Januzi i g. Bahtijari kontaktirali svedoka 1, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

U optužnici se dalje navodi da su g. Januzi i g. Bahtijari po nalogu g. Šalje u dva navrata pojedinačno kontaktirali sa svedokom 1 kako bi ga upotrebom ozbiljnih pretnji i obećanjem koristi naveli da povuče izjavu

ili da se uzdrži od davanja iskaza u službenom postupku pred Specijalizovanim većima.

Po navodima iz optužnice, takvo postupanje pokazuje da je g. Šalja sa umišljajem zastrašivao svedoka 1 i ometao službena lica, uključujući tužioce i istražitelje Specijalizovanog tužilaštva, u vršenju službene dužnosti.

Prema potvrđenoj optužnici, Hadži Šalja se tereti za zastrašivanje i pokušaj ometanja službenog lica u vršenju službene dužnosti ozbiljnim pretnjama, i kao pojedinac i učestvovanjem u zajedničkom delovanju grupe.

Ovom hapšenju prethodilo je hapšenje Sabita Januzija i Ismeta Bahtijarija na osnovu potvrđene optužnice 5. oktobra ove godine.

Izvor: TV Most, saopštenje

KiMSpecijalni sud za OVKHadži Šalja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva