:

:

TV Most

clock

April 15, 2024   13:25

0

82

Tužioci: Dokazali smo Šaljinu krivicu za zločine u Kukešu, zaslužuje oštru kaznu

Tužioci na suđenju bivšem pripadniku OVK Pjetru Šalji pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu tvrdili su danas, na početku završne reči, da su dokazali da je Šalja kriv za zločine nad pritvorenicima u albanskom gradu Kukešu, s proleća 1999.

Šalja "zaslužuje strogu kaznu", rekao je tužilac Filipo de Minićis. Koju zatvorsku kaznu smatraju primerenom za Šalju, tužioci bi trebalo da saopšte na kraju završne reči danas popodne.

Šalja (56) je, u četiri tačke, optužen za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo pritvorenika u improvizovanom pritvoru OVK u fabrici metala u Kukešu, između 17. maja i 5. juna 1999.

Po optužnici, Šalja i drugi pripadnici OVK su pritvorili i zlostavljali "najmanje 18" Albanaca, koje su bez osnova proglasili za "špijune", "izdajnike" i "kolaborante". Jedan pritvorenik je u Kukešu bio ubijen.

Ta dela kvalifikovana su kao ratni zločin povezan sa unutrašnjim ratnim sukobom na Kosovu.

Tužilac De Minićis pozvao je sudije, na početku završne reči, da Šalju "proglase krivim" za zločine iz optužnice.

De Minićis je opisao kako su Šalja i drugi na ulicama Kukeša otimali i privodili albanske izbeglice sa Kosova i njihove rođake pod "nejasnom i nedokazanom optužbom da su špijuni i izdajnici", a potom ih  "pod nehumanim uslovima zlostavljali" u pritvoru.

"Jednog mladog Albanca su teško prebili i, iako nije pretstavljao opasnost za počinioce, odlučili su da mu oduzmu život. Šalja je bio jedan od počinilaca", naglasio je tužilac.

Da je Šalja bio počinilac zločina iz optužnice, u saradnji s drugima, po De Minićisu, potvrđuju iskazi svedoka koji se međusobno poklapaju.

Tužilac je naznačio da je i sam Šalja, u ranijim izjavama, potvrdio da je bio u Kukešu i "delimično priznao" da je učestvovao u prebijanju dvojice pritvorenika i "da bi to ponovo učinio".

Tadašnji pripadnici OVK sa lica mesta, takođe su, tokom procesa, posvedočili da je Šalja bio u fabrici metala u vreme zločina.

"Sve se uklapa i sve pokazuje da je optuženi to (zločine) počinio", kazao je De Minićis.

On je, kao suprotnu dokazima, odbacio tvrdnju odbrane da je Šalja bio "borac za slobodu" i da je u fabriku metala u Kukešu samo "svraćao" po potrepštine pre povratka na ratište na Kosovu.

"Šalja je značajno doprineo zločinima, prebijajući ljude koji se nisu mogli braniti, jednog za drugim. To nije borac za slobodu...On zaslužuje oštru kaznu", zaključio je De Minićis.

O pojedinostima zločina, govorila je tužiteljka Eva Vajler, naglašavajući da pritvorenici nisu bili učesnici u borbama i da su uživali zaštitu po Ženevskim konvencijama.

Pozivajući se na iskaze preživelih, tužiteljka je opisala kako su ih Šalja i saučesnici Sabit Geci i Đemšit Krasnići, 20. maja 1999, pritvorenike "podvrgli brutalnom nasilju...udarajući ih svuda čime su stigli...bejzbol palicama, štapovima, kundacima...sve dok se nisu onesvestili".

Jedan od svedoka rekao je da ga je "Šalja udarao kao konja", a "na rane i u oči bacali su im so", naglasila je tužiteljka.

Drugu žrtvu, Šalja i saučesnici su, kako je rekla Vajler, "pekli cigaretama" i gurali su joj motku u usta, polomivši joj zube.

"Svedoci su rekli da su bili prinuđeni da gledaju zlostavljanje drugih", kazala je tužiteljka.

Počinioci "kao da su se takmičili" u nameri da žrtvama "nanesu maksimum bola", posvedočio je jedan od prebijenih.

Zastupnica optužbe podvukla je i da je Šaljino "delimično priznanje da je tukao dvojicu pritvorenika" potvrđeno iskazima trojice svedoka da ih je "udarao sve".

Tužioci, koji su o zločinima u Kukešu govorili i na zatvorenom zasedanju, nastavljaju sa izlaganjem završne reči.  

Završna reč odbrane uslediće u utorak i sredu, 16. i 17. aprila.

Predviđena je i rasprava o odšteti za žrtve, ako Šalja bude osuđen. Na kraju poslednjeg dana rasprave u četvrtak, 18. aprila, sudijama će se obratiti i optuženi.  

Šalja je optužen da je lično učestvovao u proizvoljnom lišavanju slobode, okrutnom postupanju i mučenju pritvorenika.

Ubistvo mu se na teret stavlja kao učesniku u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Tužioci tvrde da je "Šalja bio deo grupe koja je počinila ubistvo tako što je pritvorenika prebila i pucala mu u nogu, a onda ga ostavila da nasmrt iskrvari".

Suđenje je počelo u februaru prošle godine, a Šalja je negirao sve navode optužnice, nazivajući ih "smešnim".

Tužioci i branioci su pred sudije izveli po 10 svedoka, a iskaz su dale i dve od osam žrtava koje učestvuju u procesu.

Većina svedoka optužbe, na albanskom jeziku, potvrdila je da su oni ili njihovi najbliži bili pritvoreni i zlostavljani u Kukešu, a neki su kao počinioca identifikovali Šalju.

Svedoci odbrane tvrdili su da su bili u fabrici metala u Kukešu, ali da Šalju nikada tamo nisu videli.

Branilac Žan-Luj Žilisen tvrdio je da da Šalja "nije zločinac", već "borac za slobodu protiv agresije" srpskih snaga na Kosovu.

U optužnici se kao Šaljini saučesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, inače, navode oficiri OVK Sabit Geci i Đemšit Krasnići, koji su za zločine u Kukešu ranije bili osuđeni pred sudovima na Kosovu.

Prema optužnici, Šalja, zvani Vuk, bio je pripadnik vojne policije OVK u Metohiji, a u proleće 1999., tokom Nato bombardovanja SR Jugoslavije, prešao je u bazu OVK u albanskom gradu Kukešu.

Tužioci tvrde da je Šalja sa saučesnicima, u maju i junu 1999, nezakonito uhapsio i pritvorio više osoba, držeći ih u improvizovanim ćelijama, vezane, bez ikakvog sudskog procesa.

Pritvorenici su bili "pod nehumanim uslovima", bez dovoljno hrane, vode, sanitarnih objekata, higijene i medicinske nege.

Šalja i saučesnici redovno su, kako piše u optužnici, "napadali pritvorenike fizički - prebijanjem raznim predmetima - i psihološki - pretnjama smrću i teškim telesnim povredama, zastrašivanjem, maltretiranjem, ispitivanjem i nasilnim iznuđivanjem izjava i priznanja".

Pripadnici OVK su surovo postupali prema prema pritvorenicima u Kukešu, lomeći im kosti i nanoseći druge teške telesne povrede "palicama, metalnim šipkama, pištoljima, bezbol palicama i noževima".

Posle prebijanja i mučenja, pripadnici OVK su nekoliko pritvorenika ranili hicima iz automatskog oružja, u Šaljinom prisustvu, a onda nastavili da ih biju, piše u optužnici.

Ubrzo pošto je ranjen, 4. juna 1999, jedan pritvorenik je umro, zato što nije bio prenet u bolnicu, iako je to savetovao lekar.

Optužnicu protiv Šalje, sud u Hagu potvrdio 12. juna 2020.

Šalju su 16. marta 2021. u Briselu uhapsile belgijske vlasti.

U sudski pritvor u Hagu, Šalja je bio prebačen 15. aprila te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, 19. aprila 2021, Šalja je izjavio da nije kriv za ratne zločine za koje je optužen.

Rekao je i da mu navodi optužnice "izgledaju smešno".

Šalji sudi raspravno veće kojim predsedava Mapi Feld Folja (Mappie Veldt Foglia) iz Holandije.

Članovi veća su sudije Roland Dekers, takođe iz Holandije, Žilber Biti iz Francuske i rezervni sudija Vladimir Mikula iz Češke.

Izvor: Kosovo online; Foto: kosovapress

Specijalni sud za OVKŠalja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva