:

:

TV Most

clock

Jun 27, 2022   22:56

0

162

U Gračanici održano "Vidovdansko pesničko bdenije"

U porti manastira Gračanica održana je završna manifestacija Vidovdanskih svečanosti “Vidovdansko pesničko bdenije”, u prisustvu Patrijarha srpskog Porfirija, Vladike raško-prizrenskog Teodosija, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića i mnogih drugih zvaničnika. Tradicionalno su dodeljene književne nagrade za književna, tačnije pesnička ostvarenja, kao i nagrada Zlatni krst Kneza Lazara za celokupno stvaralaštvo, koja je ove godine dodeljena Slobodanu Zubanoviću.

 Žiri manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije”, koja se održava u Gračanici, u sastavu: prof. dr Bojana Stojanović Pantović (predsednica), Gojko Božović (član) i Žarko Milenković (član), doneo je odluku, da ovogodišnju nagradu „Zlatni krst kneza Lazara“ za zaokružen književni opus i životno delo ponese pesnik i esejista Slobodan Zubanović iz Beograda za „obiman, artistički utemeljen i poetički dosledno izveden pesnički opus.“

„Gračanička povelja“ pripala je pesniku Đorđu Nešiću iz Bijelog Brda kod Osijeka, za „pesme duboko ukorenjene u pesničku i nacionalnu tradiciju i sudbinu.“ Žiri ističe, da su pesme „Đorđa Nešića u dijalogu sa pesničkim precima i onom linijom srpskog pesništva koja je lirski beležila sve patnje, bol i stradanja nacije kojoj pripada.“

Danici Vukićević, pesnikinji iz Beograda, pripao je „Kondir Kosovke devojke“ za „postojanje lirskog, ženskog ja ili  junakinje, koja neurozu svakodnevnih dešavanja (odrastanje, zaljubljivanje, rastajanje, ljudska komunikacija, odnos prema porodici, društvu, bogu, smrti) neprestano smešta u jezgro vlastitog postojanja“ – podvlači žiri.

Nagrada „Pero despota Stefana Lazarevića“ pripala je pesniku Petru Matoviću iz Požege. „Petar Matović, vodeći je glas svoje pesničke generacije koja, ispitujući nasleđe visokog modernizma (Lalić, Hristić, Radović), obitava na njegovim granicama, objavljujući se kao svojevrsna poezija tranzicije lirskog junaka i sveta koji ga okružuje“ ističe žiri.

Nakon dodele priznanja i pesnika koji su nastupili pred publikom u porti, svi posetioci imali su priliku da uživaju u muzici Big benda RTS.

U toku sutrašnjeg dana, nakon liturgije i dodele medalja Majka devet Jugovića, biće održan parastos kosovskim junacima na Gazimestanu.

Izvor: RTV Gračanica; Foto: RTV Gračanica

KiMGračanicaVidovdansko pesničko bdenije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva