:

:

TV Most

clock

Avgust 31, 2023   17:18

0

144

U Gračanici zatvorena “Škola filmske magije”

U Domu kulture u Gračanici danas je zatvorena “Škola filmske magije”, koja se organizuje već devetu godinu za redom. Tokom trajanja radionice, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa svim aspektima stvaralaštva na filmu, uključujući pisanje scenarija, produkciju, režiju, glumu, kameru i montažu. Tema ovogodišnje škole bila je pravljenje spota.

„Mi malo stariji dolazimo iz civilizacije knjige, a vi mladi ulazite u civilizaciju slike i dolazite iz civilizacije slike, nalazimo se tačno na prelazu te dve epohe i od njih će zavisiti naša sudbina“, poručio je Živojin Rakočević, direktor Doma kulture Gračanica.

Kao i proteklih godina interesovanje dece za sve oblasti filmskog stvaralaštva bilo je veliko.

„Kao neko ko je u školi filmske magije od samog početka htela bih da kažem da je svaka generacija pokazala visok nivo kreativnosti, istrajnosti i hrabrosti da se uhvati u koštat sa pravljenjem filmskih dela i sve pohvale za ovaj spot. Da ne bude zabune, mi kao mentori nismo učestvovali u idejnom pravljenju ovog spota, sve su polaznici sami smislili, mi smo bili tu samo da ih usmerimo“, rekla je Bojana Andrić, kamera i produkcija.

Profesor glume Mihailo Laptošević istakao je da je prezadovoljan i radostan koliko talenata, energije, ljubavi, mašte, pameti i želje su pokazali polaznici “Škola filmske magije”.

Iako je škola otvorena za sve bez obzira na godine, primarnu ciljnu grupu ove godine činili su srednjoškolci.

„Naučili smo šta se dešava iza kamere, taj postupak koji je ovde nama nepoznat, uvek smo videli platno i šta je to na platnu, ali ono što se dešava iza kamere niko od nas nije imao susret sa tim, tako da radili smo kao jedan veliki tim“, rekao je Stefan Boškočević, polaznik „Škole filmske magije“.

Pokrovitelji manifestacije „Škola filmske magije“ i ove godine su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije.

Izvor: RTV Gračanica; Foto: RTV Gračanica

KiMGračanicaškola filmske magije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva