:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Avgust 30, 2022   19:37

0

140

U Kijevu se sastali Zelenski i Rafael Grosi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se danas u Kijevu sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem i njegovom delegacijom uoči posete predstavnika IAEA nuklearnoj elektrani Zaporožje.

 

Zelenski je tokom sastanka sa Grosijem istakao da Ukrajina od posete misije IAEA očekuje ne samo analizu situacije u NE Zaporožje, već i zahteve za demilitarizaciju zone oko i unutar elektrane, preneo je Ukrinform.

Ukrajinski predsednik je zahvalio na dolasku misije IAEA u Ukrajinu i istakao da zbog ruskog zauzimanja nuklearne elektrane Zaporožje postoje veliki rizici u vezi sa eksplozijama, prekidom rada nuklearnih reaktora i isključenjem blokova NE sa ukrajinske mreže, preneo je Bi-Bi-Si.

Zelenski je govorio i o rizicima u vezi sa grejnom sezonom za ukrajinske građane i globalnoj pretnji zbog određenih nuklearnih rizika.

Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra, najveća je nuklearka u Evropi po broju blokova i kapacitetu, a od marta je pod kontrolom ruske vojske.

Ukrajina i Rusija međusobno razmenjuju optužbe za granatiranje nuklearke.

UN će pružiti pomoć u logistici misije IAEA za put do NE Zaporožje

Ujedinjene nacije će pružiti pomoć u logistici misiji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) za put do nuklearne elektrane Zaporožje preko linije fronta, izjavio je danas portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

“Pretpostavljam da će preći liniju fronta vozilima. Sekretarijat UN pruža pomoć u logistici i bezbednosti. Kada i gde će preći linije fronta, to je nešto što IAEA treba da podeli sa vama. Mislim da je jasno da će strane koje kontrolišu oblasti u kojima će se misija naći takođe biti odgovorne za njenu bezbednost”, rekao je Dižarik na konferenciji za novinare, prenela je agencija TASS.

Tim eksperata za nuklearni nadzor UN stigao je u Kijev u ponedeljak uveče i od sutra će kontrolisati nuklearnu elektranu Zaporožje na jugu Ukrajine, saopštila je ranije danas IAEA.

Kako se navodi, generalni direktor IAEA Rafael Grosi i tim stručnjaka i inspektora krenuli su u misiju podrške u Zaporožju, kako bi pomogli u osiguravanju nuklearne bezbednosti u ukrajinskoj elektrani, koja je pod ruskom kontrolom, i preduzeli vitalne zaštitne aktivnosti.

Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra, najveća je nuklearka u Evropi po broju blokova i kapaciteta, a od marta je pod kontrolom ruske vojske.

Ukrajina i Rusija međusobno razmenjuju optužbe za granatiranje nuklearke.

Izvor: T a n j u g

UkrajinaVolodimir ZelenskiIAEAnuklearna elektranaZaporožje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva