:

:

TV Most

clock

Maj 12, 2022   18:23

0

142

U Leposaviću obeležena gradska i hramovna slava

Svetom Arhijerejskom liturgijom i litijom koja je prošla gradskim ulicama, obeležena je slava opštine Leposavić i hramovna slava Sveti Vasilije Ostroški.

Svetu Arhijerejsku liturgiju u prepunoj crkvi Svetog Vasilija Ostroškog služio je episkop raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva iz Leposavića i okoline.

Nakon liturgije gradskim ulicama krenula je litija, nakon koje je na platou ispred crkve vladika Teodosije sa sveštenstvom obavio osvećenje i rezanje slavskog kolača uz poruku da ovaj dan bude srećan i Bogom blagosloven.

"Neka je srećan današnji praznik i slava grada Leposavića i ovog hrama predivnog koji je posvećen Sv. Vasiliju Čudotvorcu. Ono najbolje što smo imali prineli smo danas Bogu i svetitelju, pre svega slogu i ljubav našu, kako prema Bogu tako i međusobnu, čime može da se pohvali ovaj grad i oni koji su čelu grada, Crkvena opština koja je svima ponos u ovim teškim vremenima kada je teško biti čovek. Mi danas sabrani ovde služili smo Bogu, pevali Sv. Vasiliju da nas njegove molitve zaštite i sačuvaju u svim danima koji su pred nama", rekao je Vladika okupljenima.

Nakon sečenja kolača podeljena je česnica u kojoj su se nalazili zlatnici čiji su sponzori ove godine bili PU "Naša radost" Leposavić, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje i Poljoprivredna škola.

"Ovaj naš skromni poklon neka bude na zdravlje i spasenje onima koji su imali najviše sreće danas i pronašli zlatnik, na zdravlje i spasenje njihovim porodicama i naravno svim građanima kako Leposavića tako i Kosova i Metohije“, rekao je za Kosovo online dekan fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću Ljubiša Lilić.

Jedna od dobitnica je i mala Staša Repanović koja je jako srećna što je baš ona izvukla zlatnik i to na ovako veliki praznik.

"Ja se zovem Staša i danas sam izvukla zlatnik. Danas je veliki praznik", rekla nam je ona.

Pored velikog broja građana i vernika, obeležavanju slave su prisustvovali i predstavnici kancelarije za KiM, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednik Igor Simić i drugi.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo danas ovde ispred kancelarije za KiM, da proslavimo zajedno sa našim Leposavcima njihovu opštinsku slavu,da prisustvujemo ovom veličanstvenom događaju u punom kapacitetu kako to ovaj dan i zalužuje. Mi smo tu sa našim narodom i bićemo i dalje tu i ovo je jasan znak da smo jedinstveni i da zajedno slavimo i prolazimo kroz sve što nas snađe", rekla je pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Jelena Stojković.

Predsednik opštine Leposavić Zoran Todić je svim građanima čestitao slavu i poželeo da svaku narednu dočekamo u miru i zdravlju i u što većem broju.

"Nakon dve godine od kako je nastupila pandemija koronavirusa, danas proslavljamo Sv. Vasilija onako kako smo radili dugi niz godina, od izgradnje našeg prelepog Hrama. Danas je zaista jedan lep i veliki dan, ne samo za našu opštinu već uopšte za verni i pravoslavni narod ma gde on živeo. Iskoristio bih priliku da čestitam njegovom Preosveštenstvu Vladiki Teodosiju, Monaštvu i sveštenstvu današnji praznik, našem vernom narodu, našim dragim prijateljima koji su danas ovde a posebno raduje činjenica da je veliki broj najmlađih sugrađana danas bio ovde jer su nam oni podstrek da moramo da radimo još više i još snažnije da se borimo. Zahvalio bih se i pomoćnicama direktora kancelarije za KiM koje su danas ovde jer svi mi dobro znamo da bez naše države Srbije, bez institucija Republike Srbije, pitanje je kako bismo mi uopšte opstali i bili u prilici da proslavljamo ovakve i sve druge praznike", rekao je Todić.

U sklopu obeležavanja gradske slave, održana je i 17. po redu internacionalna atletska trka na kojoj su učešće uzela deca osnovnih škola i studenti u ukupno 11 kategorija, ali i seniori na 5.000 metara.

Za najbolje su obezbeđene i nagrade.

Izvor: Kosovo online

KiMLeposavićhramovna i gradska slava
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva