:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Novembar 03, 2021   15:06

0

121

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena u toku likovna kolonija ,,Jesen u Prizrenu”

Pod pokroviteljstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a u organizaciji Doma kulture Gračanica u manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena u toku je likovna kolonija ,,Jesen u Prizrenu” koja je tematski vezana za izuzetne simbole i dragulje našeg kulturno-istorijskog nasleđa na ovom području. 

Na ovoj, po mnogo čemu čuvenoj smotri slikarstva, koja se sedmu godinu za redom održava u predivnom ambijentu manastira Sveti Arhangeli, učešće je uzelo sedam istaknutih likovnih stvaralaca, sa Kosova, centralne Srbije i Republike Srpske.

Direktor Galerije Priština, Nebojša Jeftić ističe da se kolonija održava baš u manastiru Sveti Arhangeli, jer je taj manastir reper srpskog stradanja, odnosno, reper stradanja svih kulturno istorjiskih spomenika i verskih spomenika SPC.

Urednik galerije Doma kulture Gračanica, Maja Todić dodaje da je Prizren dragulj srednjovekovne umetnosti i inspiracija slikarima.

“Dom kulture Gračanica se već sedmu godinu za redom trudi da dovede savremene slikare koji će stvarati u dijalogu sa izuzetnim ambijentom manastira, a i sam Prizren je inspiracija našim slikarima koji ovde dolaze,” kaže za RTV Gračanica Maja Todić.

Učesnici likovne kolonije “Jesen u Prizrenu” su kako ističu oduševljeni što im se pružila prlika da svoja umetnička dela stvaraju u nestvarnom i nesvakidašnjem ambijentu naše svetinje, što ih, kako kažu, dodatno inspiriše i motiviše.

Izložba radova sa ove smotre slikarstva biće najpre održana u Domu kulture u Gračanici, a potom u atrijumu crkve  Svetog Spasa u Prizrenu.

Izvor: RTV Gračanica

KiMlikovna kolonijaJesen u Prizrenu”
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva