:

:

TV Most

clock

Februar 13, 2023   17:09

0

123

U Novom Sadu otvorene prostorije Udruženja veterana "Košare"

U Novom Sadu otvorene su prostorije Udruženja veterana "Košare", a ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da će taj prostor služiti za edukaciju mladih o sukobima sa Košara, kao i da se nada da će se takvi događaji u budućnosti izbeći.

"Drago mi je da je u centru Novog Sada, na Bulevaru Mihajla Pupina preko puta Banovine, otvoren ovaj reprezentativni prostor i da će odisati slogom i jedinstvom i imati jedan potpuno otvoreni koncept, gde će nove generacije, koje ne treba nikada da dožive to što su oni doživeli na Košarama, a nadam se da nikada neće doživeti, razumeti šta se to desilo i zašto se to dešavalo", rekao je Vučević.

On je poručio da je za nacionalni identitet važno sećati se žrtve koje su podneli borci na Košarama, saopštilo je Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

"Da ne zaboravimo ni ko smo, ni šta smo, da čuvamo, da razumemo okolnosti, da probamo da izbegnemo svake dalje sukobe, čuvamo mir i stabilnost, a da ne damo da nas iko ponižava i baca na kolena", kazao je Vučević.

On je naglasio da sećanje na borce sa Košara nije militarizacija već pristojan način da se zahvali ljudima koji su se borili za Srbiju.

"Ne priželjkujući nove sukobe, nego upravo razumevajući kakvu smo žrtvu platili u toku 20. veka i svakako negujući kulturu sećanja, jer narod koji prestane da se seća, koji zaboravi sve ono što je deo njegovog DNK nacionalnog, narodnog, taj narod je osuđen na propast. Bar ja u to verujem", rekao je Vučević.

Predsednik Udruženja veterana "Košare" Ivan Antić istakao je ciljeve tog udruženja, kao i značaj otvaranja novih prostorija u centru grada i naglasio da je važno locirati probleme koji muče veterane.

"Pomoć stiže i sa gradskog i sa državnog nivoa, ima još dosta toga što treba da popravimo, da uradimo. Planiramo da borcima sa Košara omogućimo da imaju još privilegija", rekao je Antić.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić rekao je da će nastaviti da pomaže Udruženju veterana "Košare" i najavio da će jedna ulica i škola u Novom Sadu poneti naziv "Heroja sa Košara".

"Grad Novi Sad pomogao je ovim prostorom, pomoći će i u drugim stvarima ukoliko Udruženju budu bile potrebne. Ostaje da Skupština Grada Novog Sada izglasa ulicu koja će nositi naziv Heroja sa Košara i da jedna škola, koju ćemo u Jugovićevu graditi u ovoj godini, takođe ponese taj naziv", kazao je Đurić.

Udruženje veterana "Košare" osnovano je 19. novembra 2021. godine u Novom Sadu, sa ciljem očuvanja tradicije veterana učesnika bitke na Košarama, kao i sveobuhvatne brige i zaštite ratnih i mirnodopskih vojnih invalida, veterana i članova porodica poginulih boraca, podseća se u saopštenju.

Izvor: TV Most, Ministarstvo odbrane; Foto: Ministarstvo odbrane

Novi SadVučevićUdruženje veterana Košare
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva