:

:

TV Most

clock

Maj 06, 2022   17:24

0

157

U Prizrenu svečano obeležena slava sabornog hrama Sv. Georgija

Danas, na praznik svetog velikomučenika Georgija u narodu poznatijem kao Đurđevdan obeležena je hramovna slava u sabornom hramu u centru Prizrena.

Liturgijom je načalstvovao episkop raško-prizrenski i kosovsko- metohijski g. Teodosije, koji takođe obeležava Đurđevdan kao svoju krsnu slavu, a sasluživali su mu: Iguman Studenice Tihon, iguman Dečana Sava, iguman Zočišta Stefan, iguman Draganca Ilarion, iguman Sv. Arhangela Mihailo, profesori Prizrenske bogoslovije Isidor i Nikita, i sveštenici: prizrenski Jovan Radić, namesnik novopazarski Sava Šmigić, paroh novopazarski Slobodan Đorić, sekretar EUO Saša Mitrović, namesnik mitrovački Đorđe Stefanović, namesnik prizrenki Siniša Milenković I drugi, uz pojanje prizrenskih bogoslova.

Liturgiji su prisustvovali vernici iz raznih krajeva Kosova i Metohije, a litiju oko hrama su predvodili prizrenski bogoslovi i deca sa ikonama.

Slavski kolač je osveštao otac Tihon iguman studenički.

On je proizneo besedu u kojoj je čestitao slavu hrama i krsnu slavu vladiki Teodosiju i u toj besedi govorio o delu Stefana Nemanje i njegovih naslednika koji su izgradili mnoge crkve i manastire.

Izvor: Radio Goraždevac; Foto: Radio Goraždevac

KiMPrizrensaborni hram Sv. Georgijavladika TeodosijeĐurđevdan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva