:

:

TV Most

clock

Januar 09, 2019   22:55

0

187

Udruženje kosmetskih stradalnika: Jesmo li bliži istini i pravdi?

Udruženje porodica kosmetskih stradalnika, povodom odlaska grupe bivših pripadnika OVK u Hag, saopštilo je da dan od kojeg su mnogo očekivali, biće samo jedno u dugom nizu razočarenja, zbog nehumanih i neodgovornih obećanja onih kojima bi pravo i pravda, ali i humanost, trebalo da su na prvom mestu.

”Članovi porodica kosmetskih stradalnika dugih dvadeset godina čekaju istinu o zločinima počinjenim nad njihovim najrođenijima, ne gubeći nadu da je pravda, iako u njihovim slučajevima prespora, ipak dostižna. Da će oni koji su naredili ili izvršili otmice, silovanja, zverska ubistva i masakriranja njihove dece, sinova i kćeri koji su uglavnom bili civili, roditelja – mirnih i poštenih starina koji nisu želeli da napuste svoj zavičaj, pravedno biti kažnjeni za zverstva koja su počinili. Ali, po svemu sudeći, ovaj dan od kojeg su mnogo očekivali, biće samo jedno u dugom nizu razočarenja, zbog nehumanih i neodgovornih obećanja onih kojima bi pravo i pravda, ali i humanost, trebalo da su na prvom mestu”, navodi se u saopštenju Udruženja kosmetskih stradalnika.

Kako se navodi, već je izvesno da se u letelicu za Hag neće ukrcati dvojica pripadnika terorističke OVK, a dobili su  poziv - Sulejman Seljimi, koji se nalazi u bolnici i Remzi Šalja, čije je trenutno mesto boravka, odnedavno nepoznato.

“Kao što se iz izjava onih koji se danas nalaze u samom državnom i političkom vrhu u Prištini, a pre dve decenije su bili visokopozicionirani u terorističkoj OVK moglo naslutiti, krenuli su sa opstrukcijom i remećenjem rada Specijalnog suda. Spisak putnika nije objavljen, ali je pozive za saslušanje dobilo desetak bivših pripadnika takozvane OVK, među kojima su Rustem Mustafa, Sami Ljuštaku, Sokolj Dobruna, Hazif Mehmeti, Safet Šalja i Sabajdin Cena. Nekadašnji šef glavnog štaba takozvane oslobodilačke vojske Kosova Sulejman Seljimi je, umesto pred istražitelje Specijalnog suda za zločine OVK, otišao u bolnicu zbog povraćanja i nesvestice, te je „njegov odlazak u Holandiju odložen za desetak dana, koliko će trajati terapija“. Inače, on je već osuđen na 14 godina zatvora u okviru suđenja "dreničkoj grupi". Ali, kosovski vrhovni sud je ovu presudu u međuvremenu ukinuo i suđenje vratio na početak. Isti sud je, u septembru, potvrdio kaznu od sedam godina robije za Seljimija u procesu nazvanom "Drenica 2". Osim Seljimija, u Hagu se neće pojaviti ni Remzi Šalja, koji je nestao posle objavljivanja spiska pozvanih u Hag. Sud u Prizrenu raspisao je prošle nedelje poternicu za Šaljom, ali kosovski izvori tvrde da se nekadašnji pripadnik OVK, kojem se već sudi za otmicu i ubistvo kod Suve Reke 1998. godine, ne nalazi na Kosovu”, ističe se u saopštenju.

Udruženje porodica kosmetskih stradalnika podseća domaću i međunarodnu javnost, ali i tužilaštva i sudove čiji je mandat i obaveza da se pitanjima ratnih zločina bave, da je dostavljalo gore navedena i još tri stotine imena nalagodavaca i izvršilaca zločina nad kosmetskim Srbima i nealbancima, uz imena očevidaca i svedoka.

“I niko ništa preduzeo nije. Da li će se sada nešto promeniti? Mi koji „vodimo borbu sa vetrenjačama“ to ne znamo. Znamo jedino da „ničija nije gorela do zore“, pa valjda neće ni njihova. I verujemo u Božju pravdu!”, navedeno je u saopštenju.

Izvor: TV Most, saopštenje

Udruženje kosmetskih stradalnika
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva