:

:

TV Most

clock

Decembar 26, 2023   8:09

0

124

Una saga Serbica: Muzičko-scenski spektakl u Zvečanu

Predstava „Rapsodija“ umetničke trupe Una saga Serbica koja je održana u ponedeljak uveče u Zvečanu završnica je Festivala scenskog nastupa i koreodrame, koji se ove godine održava u godini jubileja, 50 godina postojanja Fakulteta umetnosti Priština u Kosovskoj Mitrovici.

Svetozar Krstić, osnivač Una Saga Serbica i koreograf predstave Rapsodija rekao je da su u Zvečanu predstavu igrali treći put, a da je premijerno izvedena u Beogradu 9. decembra ove godine, koja je takođe godina jubileja, deset godina postojanja umetniče trupe.

“Samo spremanje jednog spektakla traje do osam meseci, a koliko učesnika zavisi od same scene, koliko scena može da primi, koja je širina i dubina scene” kaže Krstić, dodajući da je u Zvečanu igralo njih 14 ,koji su izveli ceo program.

Inspiracija je u pesmama i igrama sa naših prostora i to je ono što ih motiviše da ih modernizuju i da na jedan novi način prikažu tradiciju i kulturno nasleđe. Krstić je u izjavi u medijima rekao da svaki šou ima svoju priču. “Mi smo imali Igre i zvuci Balkana gde smo obradili sve balkanske igre i sve regije. U drugoj je bila Igra bogova gde smo se bavili paganskim bogovima, gde u stvariljubav dvoje mladih pobedila paganske bogove, a ovo je jedna rapsodija odnosno jedan skup naših najboljih tačaka i novih tačaka koje smo izbacili za desetogodišnjicu Sage pošto Una Saga Serbica proslavlja deset godina postojanja od svoje premijere, i onda smo odlučili da napravimo jednu rapsodiju i obeležimo desetogodišnjicu” rekao je Krstić navodeći da je ovo treći put da nastupaju na Kosovu.

“Nama je uvek srce puno kad dođemo na Kosovo” dodao je i najavio dolazak za Svetosavaski bal u januaru koji željno iščekuju.

Marija Krstić, koja igra 28 godina, od toga deset od osnivanja trupe u Una Saga Serbica kaže da je uživala dok je igrala, bez obzira što je program naporan. “To su velike pripreme, nekad i svake večeri probe po dva, tri sata, sve zavisi, ali uživanje je kad se izađe na scenu, dobije aplauz od publike. To je nekako povratna informacija, da smo uradili nešto lepo i dobro” rekla je Marija. Da biste igrali kaže da nisu potrebni posebni režimi ishrane i vežbe, jer su same probe zahtevne, ali da su presudni, talenat, vežba i rad.

Vladimir Rakić saglasan je sa koleginicom da je talenat bitan, ali da su uporan rad i disciplina nešto što krasi sve njih i možda i najbitniji. “Ja igram od samog početka, od osnivanja naše trupe. Srećan sam što sam ovde večeras i želim da pozdravim sve naše ljude sa Kosova i Metohije i poželim da se viđamo još dugo” rekao je Vladimir. “Ovaj projekat je blizak srcu, jer je naš jubilej i radili smo miks naših najboljih koreografija, i to je sve upakovano u novi program interesantan za publiku” dodao je i naglasio da mu je večerašnji nastup u Zvečanu najdraži u okviru ovog novog projekta.

Profesorka scenskog pokreta i koreodrame Fakulteta umetnosti Vera Obradović navela je da joj je izuzetno drago da je ovim koncertom završen treći festival. “Do sada smo svake godine u završnici u revijalnom delu imali Ansambl Venac i Una Saga Serbica. Ove godine smo na jedan drugi način predstavili Venac, koji su radili sa studentima, a Una Saga Serbica je danas nama priredila ovaj koncert i jako je važno da se neguje ta tradicionalna narodna igra i savremeni izraz narodne igre. Festival scenskog porekta i koreodrame je usmeren na sve oblike igre, tako da je i to deo našeg festivala” rekla je profesorka Obradović i istakla da je tradicija važna i zbog mladih i zbog toga što je to “neka vrsta ognja na kome se svi grejemo i ja bih želela da nas greje još dugo”.

Predstava je održana uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica i Doma kulture “Trepča”.

Studenti Likovnog odseka Fakulteta umetnosti koji su se uključili u humanitarnu akciju pomoći za Lenu iz Kosovske Mitrovice potvrdili su za Radio Mitrovica sever da je odziv građana i mladih bio veliki, da su prodali dosta radova i sakupili oko 64 hiljade dinara koji odlaze za lečenje Lene. “Ovo naše malo verujemo da njoj mnogo znači” rekao je student Stefan Boškoćević i najavio nove humanitarne akcije. Zahvalili su se svim kolegama studentima koji su se odazvali i poklonili svoje radove za humanitarnu akciju.

Izvor: Radio Mitrovica sever; Foto: Radio Mitrovica sever

KiMZvečanUna saga SerbicaRapsodija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva