:

:

TV Most

Foto: facebook/UNICEF

clock

Maj 18, 2020   19:47

0

227

UNICEF: Tihi protest za decu sa poteškoćama u razvoju  

Kancelarija UNICEF-a na KiM postavila je 120 invalidskih kolica sa školskim torbama na Bulevaru Skenderbeg u Prištini kako bi se pozvalo na veće društveno uključivanje dece sa poteškoćama u razvoju i  invaliditetom.

“Dok se postepeno vraćamo normalnom životu nakon COVID-19, UNICEF na Kosovu poziva da se poveća pažnja na zaštitu dece sa poteškoćama u razvoju ili invaliditetom, kako ne bi ostala u karantinu tokom ostatka svojih života”, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Dodaje se da je instalacija, koja će biti postavljena od 17. do 25. maja, poziv donosiocima odluka, civilnom društvu, medijima i privatnom sektoru za veću socijalnu uključenost dece sa poteškoćama u razvoju ili invaliditetom.

Murat Sahin, šef Kancelarije UNICEF-a na KiM ističe da u skladu sa Konvencijom o pravima deteta, sva deca, bez razlike, imaju jednaka prava. 

“Naša je uloga da im pomognemo da dostignu svoj puni potencijal. To je naša moralna, zakonska i ljudska obaveza. Izolacija i socijalno distanciranje kroz koje svi prolazimo u vreme pandemije COVID-19, je ono kroz šta deca sa poteškoćama u razvoju ili invaliditetom prolaze ceo svoj život. Dok se Kosovo postepeno vraća normalnom životu nakon COVID-19, ključno je za društvo da pomogne da se izolacija okonča za decu sa poteškoćama u razvoju ili invaliditetom zauvek. Snažniji, novi i bolji normalan život za društvo uključenosti za sve”, poručio je.

Kancelarija UNICEF-a na KiM postavljanjem ove instalacije traži:

- Prilagođavanje inkluzivnih nastavnih praksi kako bi se zadovoljile potrebe dece sa poteškoćama u razvoju ili invaliditetom;

- Dodeljivanje adekvatnog broja pedagoških asistenata za decu sa poteškoćama u razvoju ili invaliditetom u predškolskim i školskim ustanovama;

- Određivanje adekvatnih budžeta za besplatan prevoz dece sa poteškoćama u razvoju ili invaliditetom u predškolske ustanove i škole;

- Pružanje asistivnih tehnologija i uređaja za svu decu u predškolskim i školskim ustanovama;

- Uključivanje dece sa poteškoćamaa u razvoju ili invaliditetom i njihovih porodica u druženje i sportskim aktivnostima i

- Pristupačan javni prostor, škole i preduzeća za sve.

UNICEF će nastaviti da podržava institucije i zajednice u preduzimanju značajnih koraka u rešavanju pitanja i problema osoba i dece sa poteškoćama u razvoju ili invaliditetom, uključujući unapređenje zakona, pružanje usluga u zajednici, podsticaje i socijalne novčane isplate kako bi se osigurala realizacija njihovih prava, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Radio Kontakt Plus

KiMPrištinaUNICEFdeca sa poteškoćama u razvoju
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva